CRTEŽ ZUPČANIKOM

Uzrast: vrtić i niži razredi OŠ, 5-10 godina

 

Zupčanici su važan dio mnogih mehanizama, a njihova je glavna uloga prijenos gibanja (rotacije) i snage. Prvi zupčanici bili su drveni, a upotrebljavali su se u vjetrenjačama, mlinovima i dizalicama. Danas su primarno metalni i možemo ih pronaći u gotovo svim mehanizmima koji uključuju pokret.

Sudionici radionice saznat će gdje se sve koriste i koja je uloga zupčanika, imat će priliku vidjeti njihov rad u raznim mehanizmima (sat, parni stroj…), a okušat će se i u crtanju zupčanicima različitih veličina.

DAN I NOĆ

Uzrast: vrtić i niži razredi OŠ, 5-10 godina

autor fotografije: Tony Hnojčik
izvor: Trešnjevka Online

 

Kako nastaju dan i noć? Zašto su dani ponekad duži, a ponekad kraći? Kako Zemlja kruži oko Sunca, a Mjesec oko Zemlje? Odgovore na ova pitanja (i mnoga druga) otkriva radionica „Dan i noć“. Radionica uključuje izradu modela Mjeseca, Sunca i Zemlje.

TON I ZVUK

Uzrast: vrtić i niži razredi OŠ, 5-10 godina

Radionica koja tumači što je to zvuk, a što ton, kako se zvuk prenosi zrakom, te kako nastaju visoki, a kako niski tonovi. Sudionici radionice saznat će zašto je gramofonska ploča nekoć bila najpopularniji medij za bilježenje i reproduciranje zvučnog zapisa, imat će priliku isprobati rad starog muzejskog gramofona, a istražit će i kakav zvuk nastaje kada gramofon zamijenimo uređajem izrađenim od papira, pribadače, ljepljive trake i olovke.

PALI RADIO!/TRANZISTORI

Uzrast: vrtić, OŠ, 5-12 godina

 

Premda su dimenzijama jako mali i djeluju poput nekakvog privjeska ili igračke, tranzistori su odigrali ključnu ulogu u razvoju tehnologije i jedan su od najznačajnijih izuma 20. stoljeća. Originalno su se koristili u radio uređajima (prema njima se radio uređaji nazivaju tranzistorima), a danas se koriste i u televizorima, mobitelima i kompjuterima… Zapravo, bez njih ne bi bilo niti jednog modernog gadgeta.

Sve o tranzistorima, ali i komponentama koje su im prethodile saznajte na radionici Pali radio!

PIŠEM, BRIŠEM

Uzrast: vrtić, OŠ, 5-12 godina

 

Znate li da su se knjige nekoć umnožavale prepisivanjem rukom? U starom vijeku taj su mukotrpan posao odrađivali posebno osposobljeni robovi, a u srednjem vijeku redovnici. Što mislite koliko im je vremena bilo potrebno da prepišu jednu knjigu?

Na radionici „Pišem, brišem“ sudionici će se upoznati s poviješću i razvojem tehnika pisanja i umnožavanja teksta, a imat će priliku i okušati se u pisanju perom i na starim pisaćim mašinama te u tiskanju teksta tiskarskim slovima.

Radionica uključuje razgledavanje Zbirke tehnika pisanja i umnožavanja teksta.

HOMO VOLANS /
Faust Vrančić

Uzrast: 3.-6. razredi OŠ

 

Faust Vrančić (1551-1617) jedan je od najznačajnijih izumitelja svih vremena, a među njegovim brojnim izumima posebno se ističe izum prvog padobrana kojime se moglo sigurno prizemljiti. Uz zanimljivu prezentaciju o životu Fausta Vrančića i njegovim izumima, sudionici će izraditi model Faustovog padobrana prema izvornim nacrtima.

GLAVOM U OBLACIMA / David Schwarz

Uzrast: 3.-6. razredi OŠ

David Schwarz (1850-1897) je izumitelj prvog upravljivog aluminijskog zračnog broda, letjelice koja će prema prezimenu njemačkog grofa koji ju je doradio postati poznata pod nazivom Zeppelin. Sudionici radionice saznat će što je sve prethodilo izumu ove neobične naprave za letenje te koje su bile njene karakteristike, a okušat će se i u izradi modela napravljenog prema Schwarzovim nacrtima.

BRUM BRUM

Uzrast: 3.-6. razredi OŠ

 

Radionica koja otkriva tko je i kada izumio prvi automobil, kako se pokretao i kako se brzo kretao, kako je tekao razvoj automobila, koliko ih je trenutno u svijetu i zašto više ne možemo zamisliti život bez tog prometala na četiri kotača. Uključuje izradu autića na zračni pogon.

Maksimalan broj sudionika: 30
Cijena: 15 kn po sudioniku
Trajanje radionice: 60 minuta

Autorice radionica: Katarina Ivanišin Kardum i Kosjenka Laszlo

Rezervacija termina I informacije:
Kosjenka Laszlo Klemar,
muzejska pedagoginja
01/4881-643
kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr

Termin je potrebno rezervirati najmanje tjedan dana prije planiranog dolaska!

Radionicu je moguće organizirati od utorka do petka u radno vrijeme muzeja (09.00-17.00).