„BICIKLISTIČKI VODIČ – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem“

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; KINO DVORANA
datum početka/završetka: 30.03.2017. / 30.03.2017.
vrijeme održavanja: 17.30 sati
organizator: Mozaik knjiga i Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Marijo Zrna i Kristina Kalanj

Promocija knjige Biciklistički vodič - SREDIŠNJA HRVATSKA, SLAVONIJA, BARANJA I ZAPADNI SRIJEM održat će se u četvrtak, 30. ožujka 2017. u 17:30 sati 

 „BICIKLISTIČKI VODIČ – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem“

Promocija knjige Biciklistički vodič - SREDIŠNJA HRVATSKA, SLAVONIJA, BARANJA I ZAPADNI SRIJEM održat će se u četvrtak, 30. ožujka 2017. u 17:30 u Tehničkom muzeju Nikola Tesla, mala dvorana.

O knjizi će govoriti:

Eduard Kušen,

profesor visoke škole Vern i vanjski suradnik Instituta za turizam

Anja Mutić,

putopiskinja i turistička novinarka

Davorin Belamarić,

biciklist i putnik biciklom

Vid Jakša Opačić,

urednik

Lidija Vrečar Mišćin i Robert Rigo,

Autori

BICIKLISTIČKI VODIČ – Središnja Hrvatska, Slavonija, Baranja i zapadni Srijem

Prvi put na jednom mjestu nalaze se sve bitne informacije s iscrtanim biciklističkim rutama diljem Panonske Hrvatske. Priručnik je namijenjen i za biciklističke početnike i za iskusne bicikliste.

Vrhunski poznavatelji i stručnjaci u ovom području napisali su knjigu koja će brojnim ljudima diljem Hrvatske koristiti za upoznavanje Panonske Hrvatske na dva kotača. Osim što se time potiče zdrav način života, ova knjiga promovira aktivno provođenje slobodnog vremena. Bicikl je u Panonskoj Hrvatskoj još od druge polovice 19. stoljeća vrlo popularno prijevozno sredstvo, a posljednjih desetljeća biciklizam postaje omiljen oblik rekreacije. Pritom se puno pažnje posvećuje uređivanju sadržajima bogatih biciklističkih ruta, od kojih su mnoge mjesto našle i u ovom vodiču.

Autori Lidija Vrečar Mišćin i Robert Rigo strastveni su obožavatelji biciklizma. Zajedno sudjeluju i izrađuju brojne projekte biciklističkih ruta na području Hrvatske, a od 2004. zajedno uređuju internetski portal pedala.hr. Ističu kako ovaj vodič omogućuje upoznavanje s mogućnostima vožnje biciklom po označenim i neoznačenim te asfaltiranim i makadamskim rutama turističkih regija Središnje Hrvatske te Slavonije, Baranje i zapadnog Srijema. Opisane rute različitih su duljina i stupnja težine, pa su prilagođene raznim skupinama biciklista – od obitelji s djecom, preko klasičnih rekreativaca do onih sklonijih zahtjevnijim terenima.

Prava je to prilika da se uputite na neodoljive vožnje nepreglednom, plodnom nizinom, gustim hrastovim šumama, uz rijeke, jezera i močvare s lijepim izletištima i seoskim gospodarstvima.

Ovaj informativni biciklističko-turistički vodič na 280 stranica donosi:

  • detaljne opise 40 biciklističkih ruta (25 ruta u Središnjoj Hrvatskoj i 15 ruta u Slavoniji, Baranji i zapadnom Srijemu) u čak 13 panonskih županija
  • pregledne karte s iscrtanim visinskim profilom, kratkim tehničkim opisom rute, jasno izraženim smjerom vožnje, mogućnostima skretanja s rute i piktogramima koji upućuju na najvažnije sadržaje u prostoru
  • zanimljive tekstove o usputnim turističkim atrakcijama
  • vrhunske fotografije prostora koji je obuhvaćen pojedinom rutom
  • korisne internetske stranice o znamenitostima i preporučljivom smještaju.
  •  
  • Cijena: 149 kn, promotivna cijena na promociji 120 kn

Godina izdanja: 2017.

Uvez: Meki s klapnama

Svi gosti imat će priliku nakon promocije pogledati izložbu „Iz svakodnevice u baštinu“. Izložba IZ SVAKODNEVICE U BAŠTINU – Akvizicije Muzeja 2000. – 2016. nudi izbor predmeta od 2000. do 2016. Definira skupljanje u 21. stoljeću, u razdoblju u kojemu je ta aktivnost bila vrlo intenzivna. Nabavljeno je 5519 predmeta, što čini oko četrdeset posto cjelokupnog fundusa. Od toga su 3893 predmeta darovana Muzeju, 1383 su otkupljena, 79 predmeta ušlo je u fundus kao otpis osnovnoga sredstva, odnosno; nakon upotrebe u Muzeju predmeti su ušli u zbirke, a 164 dobivena su nasljeđivanjem. Izložene predmete doniralo je više od 120 pojedinaca, ustanova i tvrtki, a otkup je financiran sredstvima Grada Zagreba i vlastitim prihodima.

Tehnički muzej Nikola Tesla je suorganizator promocije

povratak