4. zagrebački fotomaraton

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, 10000 Zagreb
datum početka/završetka: 11.10.2011. / 16.10.2011.
otvorenje: 11. listopada 2011. u 18 sati
radno vrijeme: utorak - petak: 9.00 - 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00; ponedjeljkom i blagdanima: zatvoreno
organizator: Tehnički muzej

U Tehničkom muzeju od 11. do 16. listopada možete pogledati izložbu fotografija sa 4. zagrebačkog fotomaratona

Izložba 4. zagrebačkog fotomaratona biti će otvorena za javnost 11. listopada 2011. godine u 18 sati. Biti će postavljena u izložbenoj dvorani Tehničkog muzeja, Savska cesta 18 u Zagrebu, a otvorena je od 11. do 16. listopada 2011. u radno vrijeme Muzeja.
 
Ulaz na izložbu je slobodan.
 
Fotomaraton je fotografsko natjecanje koje je kao ideja, nastala u Copenhagenu ne tako davne 1989 godine. Natjecanje je zamišljeno tako da unutar određenog vremenskog perioda natjecatelj mora napraviti određeni broj fotografija koji odgovara broju tema koje su zadane, osim brojem i poretkom fotografija. Obično je to koncipirano tako da se unutar 12 sati moraju napraviti 18 (ranije je bilo 24) fotografija. Osim ovoga postoje i drugi koncepti gdje varira broj zadanih tema, a time i broj fotografija koje natjecatelj mora napraviti i naravno vrijeme trajanja.
Ideja fotomaratona se proširila svijetom, a u Hrvatsku je prvi puta došla 15.9.2007. godine kada je održan prvi hrvatski fotomaraton na kojemu je sudjelovalo oko 150 natjecatelja, a održao se u Zagrebu.
Postoje varijacije na temu fotomaratona, recimo kada svaki natjecatelj dobije jednokratni fotoaparat, tako su svi apsolutno izjednačeni što se alata tiče.
U okolici Zagreba, postoji Bečki foto maraton, Prag također organizira fotomaraton, a organiziran je i u Novom Sadu. Niže možete naći linkove na ostale site-ove vezane za ovaj tip zabave za sve one koji vole fotografiju!
Koncept natjecanja
Fotomaraton je koncipiran tako da u jednu ruku bude zabavan i da je interakcija između nas organizatora i natjecatelja što bolja, a u drugu ruku da bude i dovoljno kompliciran da što više umanji razlike među natjecateljima tj. u prvi plan gurne maštovitost i kreativnost.
Na startu svaki natjecatelj će dobiti prvih 6 tema i upute gdje je lokacija prve kontrolne točke. Na prvu kontrolnu točku natjecatelji moraju stići u zadanom vremenskom periodu, a tamo će ih dočekati drugih 6 tema i upute o lokaciji druge kontrolne točke. Na drugu kontrolnu točku natjecatelji također moraju stići u određenom vremenskom periodu gdje će ih opet dočekati trećih i finalnih 6 tema i lokacija cilja, te vrijeme do kada se treba stići na cilj. Dolaskom na cilj natjecatelji predaju organizatorima 18 fotografija koje su fotografirali prema ukupno 18 zadanih tema.
Važno je napomenuti, primjera radi, da natjecatelji nisu dužni nakon što su na startu dobili prvih 6 tema prije prve kontrolne točke i fotografirati prvih 6 fotografija. Dakle tek na cilju mi od Vas tražimo 18 fotografija, iako bismo Vam savjetovali da se što više možete pridržavate nekakvog vremenskog roka odnosno da po fotografiji ili temi potrošite oko 40 minuta.
Isto tako pazite da ne preskačete teme! Dakle prva tema – prva fotografija, druga tema – druga fotografija, nema preskakanja ili fotkanja fotografije za npr. 9 temu, nakon što ste napravili fotografiju za 10. temu.
Za sudjelovanje se koristi digitalni fotoaparat. Mobiteli sa kamerama ne smiju sudjelovati.
Želimo Vam dobro svjetlo i ugodnu zabavu na Fotomaratonu!
 

povratak