2000 dodira za sklad i mir u društvu

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tiflološki muzej, Zagreb
datum početka/završetka: 29.11.2000. / 12.12.2000.
organizator: Tiflološki muzej, Zagreb

Tiflološki muzej izložbom “2000 dodira” želi pokazati kako se pedagoško – likovnim radom u muzeju može promicati tolerancija, sklad i mir u društvu.

ICOM-ova predložena tema za 2000. godinu “For peace and harmony in society” potakla nas je na razmišljanje kako muzeji mogu aktivno sudjelovati u kreiranju harmoničkog i skladnog života među ljudima. Preduvjet za skladno i mirno življenje jest tolerancija i razumijevanje, za što je potrebno međusobno upoznavanje i komunikacija. Danas je komunikacija često trenutna i ne ostavlja dubljeg traga, a mi smo u svijesti djece htjeli ostaviti ideju o jednakosti i skladu među ljudima.

Kako bismo to postigli, osmislili smo, a potom i realizirali skulptorske radionice, u kojima smo nastojali da naš Muzej postane mjestom u kojem će, potaknuta prirodnim oblicima kamena i drva, djeca međusobno komunicirati dodirom. Pri izradi skulpture dodir je najprisutniji, a osjećaj prisnosti i topline koji se javlja kada se dodiruju prsti pri zajedničkom oblikovanju skulpture bio je temelj za uspostavu komunikacije među djecom. Zato smo radionicu nazvali “2000 dodira za sklad i mir u društvu”. Skulpture su izrađivane iz drveta, kamena, žice i metalne mreže. U radionici je bilo važno da zajedno rade djeca s invaliditetom i djeca bez invaliditeta, da pomažu pri oblikovanju, da se uče strpljenju, toleranciji i prihvaćanju jedni drugih. Sudjelovalo je preko stotinu djece, a neka su bila slijepa, tjelesno invalidna, sniženog kvocijenta inteligencije ili s problemima socijalne adaptacije. Najmlađi sudionici bili su predškolskog uzrasta, a najstariji već punoljetne djevojke. Izrađene skulpture pretežno su apstraktnih formi, a izrađene ih je ukupno 56, od najmanjih formi veličine šake, do onih veličine pola metra.

povratak