5 MILIJUNA POSJETITELJA U PET DESETLJEĆA

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 14.01.2013. / 20.01.2013.
organizator: Tehnički muzej

 

Tehnički muzej slavi 50 godina od dana kada su javnosti otvoreni prvi odjeli

 

Osam godina trebalo je proći od dana osnutka da bi konačno 14. siječnja 1963. za javnost bili otvoreni prvi odjeli Tehničkog muzeja. Muzej je osnovan 21.12.1954., a prvi otvoreni odjeli koje je javnost mogla upoznati bili su Transformacija energije, Rudarstvo-geologija-nafta s modelom rudnika ugljena u naravnoj veličini te Odjel prometnih sredstava. Za to vrijeme, bili smo prava senzacija tim više što tako nešto do tada nije postojalo u tadašnjoj Jugoslaviji.

U novinama ste tada mogli pročitati članke s naslovima poput:

Neopozivo: 14. siječnja 1963. Nitko neće požaliti što će „prekoračiti prag“ Tehničkog muzeja u Zagrebu( Večernji list, 14.1.1963.)

Muzej, ali i škola

Muzej „živih“ strojeva, (Borba, 12.1.1963)

Ogledalo progresa ljudskog uma (Narodni list)

Živi muzej u centru grada, Vjesnik, (12.1.1963)

Tehnička kultura – potreba čovjeka, (Večernji list, 15.1.1963)

U Zagrebu otvoren Tehnički muzej, (Politika, 15.1.1963

Od galije do elektronike, (Borba, 16.1.1963

Živa stvarnost zagrebačkog Tehničkog muzeja, (Telegram, 18.1.1963) bio je naslov članka u kojem autor teksta kaže: "ovaj muzej prikazuje tehnička rješenja s kojima je čovjek nastojao da savlada PROSTOR I VRIJEME tražeći sredstva, putove i načine svog djelovanja na svijet. Time što su se sjedinila iskustva, vještine i znanja čitavog čovječanstva, čovjek je ušao u svjetove NEIZMJERNO MALOG- mnogo milijuna puta manjeg od onog što ga vidi prosto oko- kao i u svjetove NEIZMJERNO VELIKOG – izraženo milijunima godina putovanja svjetlosti."

U proteklih pedeset godina djelovanja, sustavnog rada na prikupljanju, sortiranju, obradi te prezentaciji građe kao i na jedinstvenom pristupu pedagoškom radu, koji je postao zaštitni znak Muzeja, kroz Tehnički muzej prošlo je više od 5 milijuna posjetitelja. Iz godine u godinu vraćaju nam se generacije - nekad sin, danas otac, a sutra djed. Za neke možda malo, ali za neke i više nego dovoljno. Tehnički muzej spada u najposjećenije muzeje u Hrvatskoj – gotovo da je najposjećeniji uzmemo li u obzir uvjete u kojima se radi i djeluje ( bez grijanja izložbenog prostora, bez dostatnog sanitarnog čvora, bez nedovoljne rasvjete itd.).

U tih pola stoljeća prikupili smo više od 10.000 predmeta razvrstanih u 41 zbirci, a među kojima su najstariji proizvedeni u prvoj polovini 19 stoljeća.

Želja nam je nastaviti proširivati znanja, poboljšavati uvjete u kojima djelujemo na zadovoljstvo brojnih posjetitelja te uvijek spremno pružati odgovore na sve upite, izazove.

Zahvaljujemo se svima koji su nam vjerni svih godina i ponovo dolaze sa svojom djecom, unucima kao i svima koje će tek postati naši posjetitelji. Isto tako pozivamo građane da nam svojim dobronamjernim sugestijama pomognu da poboljšamo naše aktivnosti, a posebno zahvaljujemo medijima koji prate naš rad i aktivnosti uvijek u dobroj vjeri i velikoj pozitivi.

Vaš Tehnički muzej

povratak