50 godina žičare Sljeme - POZIV ZA SURADNJU

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 01.03.2013. / 25.05.2013.
organizator: Tehnički muzej

 

 

Priključite nam se u stvaranju izložbe kojom ćemo obilježiti 50 godina žičare Sljeme

 

Na Sleme, na Sleme, na Sleme... pjevali su 1966. na prvom Festivalu kajkavske popevke Tomislav Borić i Radek Brodarec. Ta je pjesma postala i neslužbenom himnom zagrebačkih izletnika koji bi odmor od gradske vreve potražili na vrhu Zagrebačke gore. Nezaobilazni dio tog zagrebačkog folklora bila je žičara Sljeme. Nekima je bila turistička atrakcija, a nekima dobrodošla nužnost nakon što bi se dobro proveselili na vrhu Medvednice. S njom su živjele generacije Zagrepčana i njihovih gostiju, a ona je jednakom upornošću odolijevala vremenskim i tehničkim nepogodama. Žičara Sljeme puštena je u pogon 27. srpnja 1963. i ostala je s nama sve do 30. lipnja 2007., kada je zbog tehnološke zastarjelosti prestala s radom.

Tehnički muzej u suradnji sa ZET-om planira napraviti izložbu kojom ćemo 27. srpnja 2013. obilježiti pedeset godina žičare Sljeme.

Osim arhivskog materijala i predmeta koje posjeduju ZET i Tehnički muzej, želimo da dio izložbe čine predmeti i priče građana vezane za suživot sa žičarom Sljeme.

Pozivamo vas da nam se javite sa svojim fotografijama, razglednicama, predmetima, filmovima, pjesmama, zapravo svime za što smatrate da čini mozaik vezan za žičaru Sljeme i ono što je ona predstavljala za sve nas. Sve pristigle materijale Tehnički muzej će objavljivati na svojim Facebook stranicama, a autori izložbe napravit će izbor građe i izložiti je na izložbi.

Za kontakt molimo koristite e-mail: marijo.zrna@tehnicki-muzej.hr. Na raspolaganju su i telefoni 4844-050 ili 4881-626. 

povratak