BEZ PČELA NEMA ŽIVOTA

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 16.06.2016. / 16.06.2016.
vrijeme održavanja: 10 do 12 i od 12 do 14 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla i PIP
voditelj: Katarina Ivanišin Kardum

Radionica Sve za pčelarstvo-sve od pčela održat će se u našem Apijariju u četvrtak 16.6.2016.; od 10 do 12 i od 12 do 14 sati 

Albert Einstein je tvrdio „Kada bi pčele nestale čovjeku bi ostalo četiri godine života“. U svojim radovima o pčelama, pčelinjem društvu i organizaciji u njemu, govorio je i Nikola Tesla. On organizaciju u pčelinjem društvu karakterizira kao jedno savršenstvo i predviđa da će i čovječanstvo na svom vrhuncu imati istu organizaciju.

Od 1994. godine, u sklopu odjela Osnove poljodjelstva, Tehničkog muzeja Nikola Tesla nalazi se i Apijarij – tri staklene košnice sa živim pčelama za promatranje života i rada pčelinje zajednice. Svaka košnica prolazom je vezana za okolinu što pčelama omogućava nesmetani izlazak u prirodu i prikupljanje peluda i nektara.

Radionica Sve za pčelarstvo-sve od pčela održat će se u našem Apijariju i prva je u nizu radionica koje planiramo organizirati tijekom mjeseci dok su pčele kod nas u Muzeju (svibanj-listopad). U prvom dijelu radionice sudionici će se upoznati s pčelinji proizvodima u izvornom obliku (suhi propolis, med, vosak...) te opremom koju pčelari koriste (odjeća, okvir, dlijeto, dimilica...). Zatim će se upoznati s proizvodima koji se dobiju u finalnoj proizvodnji te će im biti objašnjena njihova dobrobit za ljudsko zdravlje, dodatno će se educirati o pčelama, njihovoj važnosti u ekosustavu, te koje su djelatne tvari ključne u finalnom proizvodu (flavonoidi u propolisu, antocijani u aroniji, itd.). Uslijedit će kreativni rad. Jednostavnim materijalima i u uvećanom mjerilu sudionici će replicirali osnovnu strukturu košnice koja je istodobno i prekrasni prirodni i savršeni matematički oblik, koji je ne rijetko inspiracija raznim granama ljudske djelatnosti, od tehnike do dizajna, arhitekture itd. Radionica je organizirana u suradnji s tvrtkom PIP.

Radionica je namijenjena svim uzrastima. Sudjelovanje se ne naplaćuje. Molimo da dolazak najavite na: katarina.ivanisin.kardum@tmnt.hr

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050, info@tehnicki-muzej.hr

povratak