BEZBROJ LICA PERIODNOG SUSTAVA ELEMENATA

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 22.12.2010. / 27.02.2011.
otvorenje: 12.00 sati
radno vrijeme: utorak - petak: 9.00 - 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00; ponedjeljkom i blagdanima: zatvoreno
organizator: Tehnički muzej

Što je to periodni sustav elemenata i zašto je bitan u našem životu? Koji je najlakši, a koji najteži atom? Odgovore potražite upravo na izložbi Bezbroj lica periodnog sustava elemenata

 
Periodni sustav elementa, Mendeljejevljeva tablica, Periodni sustav D. I. Mendeljejeva, Periodni sustav D. I. Mendeljejeva i J. Lothar-Meyera... i kako još sve ne. Tablica ili sustav? Mendeljejevljev ili Lothar-Meyerov? I na kraju, kako bi tablica trebala izgledati? Onako kako ju je sastavio Mendeljejev? Ili Lothar Meyer? Ili onako kako se pojavljuje u udžbeniku iz kojega sam ja učio? Autor vrlo vrijedne knjige o periodnom sustavu Eric R. Scerri procjenjuje da se u kemijskoj literaturi periodni sustav elemenata pojavljuje na (doslovno!) tisuću načina – samo je u jednoj knjizi sakupljeno 700 njegovih prikaza. Imamo periodnih sustava s 8, 16, 18, pače i 32 stupaca, vidimo ga prikazana u obliku slagalice od kockica, u obliku spirale, valjka i pužnice. Koliko kemičara, toliko sustava. Koji je pravi? Svi su pravi. A evo zašto. Mendeljejev je malokad govorio o svojoj tablici kao o tablici ili sustavu. O svojem je otkriću govorio kao o zakonu. I baš kao što je Newtonova formula mv = Ft (uz mnoge druge) izraz zakona inercije, tako je i tablica ruskoga kemičara izraz zakona periodičnosti, temeljnoga zakona u kemiji koji kazuje da se svojstva kemijskih elemenata periodički ponavljaju. Stoga je periodni sustav elemenata temelj svake kemije, pa stoga i osnovno znanje koje mora steći svatko tko hoće ući u tajne te prirodne znanosti.
Na izložbi ćete na interesantan način saznati ono što možda niste znali o metalima i nemetalima, o najlakšem i najtežem atomu, o otkriću natrija i klora, o građi atoma – i svemu onome što kemiju čini zanimljivom prirodnom znanošću.
 
Autor izložbe je Nenad Raos.
 
Izložba Bezbroj lica periodnog sustava elemenata otvorena je od 23. prosinca 2010. do 27. veljače 2011. u uredovno vrijeme (utorak-petak od 9 do 17 sati, subota-nedjelja 9 do 13 sati). Cijena ulaznice je 10 kuna.
 
Uz izložbu je tiskan i prigodni katalog koji po cijeni od 15 Kuna možete kupiti na blagajni Muzeja ili putem suvenirnice na web stranici Tehničkog muzeja
 
Zbog prostornih ograničenja za najave grupa molimo nazvati telefon 48 44 050 ili koristite najavu putem web stranica Muzeja http://www.tehnicki-muzej.hr/hr/muzej/najave/.

 

povratak