BEZBROJ LICA PERIODNOG SUSTAVA ELEMENATA

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; Galerija na katu Muzeja
datum početka/završetka: 20.12.2015. / 24.09.2016.
radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17, subota i nedjelja: 9 – 13, ponedjeljkom i blagdanima zatvoreno
cijena ulaznice: Ulaznica za stalni postav Muzeja
autor stručne koncepcije: Nenad Raos
autor likovnog postava: Toni Borković
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla

Što je to periodni sustav elemenata i zašto je bitan u našem životu? Koji je najlakši, a koji najteži atom? Odgovore potražite upravo na izložbi Bezbroj lica periodnog sustava elemenata

Periodni sustav elementa, Mendeljejevljeva tablica, Periodni sustav D. I. Mendeljejeva, Periodni sustav D. I. Mendeljejeva i J. Lothar-Meyera... i kako još sve ne. Tablica ili sustav? Mendeljejevljev ili Lothar-Meyerov? I na kraju, kako bi tablica trebala izgledati? Onako kako ju je sastavio Mendeljejev? Ili Lothar Meyer? Ili onako kako se pojavljuje u udžbeniku iz kojega sam ja učio?
Autor vrlo vrijedne knjige o periodnom sustavu Eric R. Scerri procjenjuje da se u kemijskoj literaturi periodni sustav elemenata pojavljuje na (doslovno!) tisuću načina – samo je u jednoj knjizi sakupljeno 700 njegovih prikaza. Imamo periodnih sustava s 8, 16, 18, pače i 32 stupaca, vidimo ga prikazana u obliku slagalice od kockica, u obliku spirale, valjka i pužnice. Koliko kemičara, toliko sustava. Koji je pravi? Svi su pravi. A evo zašto. Mendeljejev je malokad govorio o svojoj tablici kao o tablici ili sustavu. O svojem je otkriću govorio kao o zakonu. I baš kao što je Newtonova formula mv = Ft (uz mnoge druge) izraz zakona inercije, tako je i tablica ruskoga kemičara izraz zakona periodičnosti, temeljnoga zakona u kemiji koji kazuje da se svojstva kemijskih elemenata periodički ponavljaju. Stoga je periodni sustav elemenata temelj svake kemije, pa stoga i osnovno znanje koje mora steći svatko tko hoće ući u tajne te prirodne znanosti.
 
Na izložbi ćete na interesantan način saznati ono što možda niste znali o metalima i nemetalima, o najlakšem i najtežem atomu, o otkriću natrija i klora, o građi atoma – i svemu onome što kemiju čini zanimljivom prirodnom znanošću.
 
Autor izložbe je Nenad Raos.
 
Uz izložbu je tiskan i prigodni katalog koji po cijeni od 15 Kuna možete kupiti na blagajni Muzeja ili putem suvenirnice na web stranici Tehničkog muzeja

ORGANIZATOR

Tehnički muzej „Nikola Tesla“

VODITELJ PROJEKTA

Davor Fulanović

AUTOR

Nenad Raos

LIKOVNI POSTAV

Toni Borković

GRAFIČKO OBLIKOVANJE

Maja Raos Melis http://www.majaraosmelis.hudu.hr/portfolio/bezbroj-lica-periodnog-sustava-elemenata/

ANIMACIJA

Filip Gašparović Melis

RAČUNALNI PROGRAM

Miroslav Karabej

CRTEŽ (Mendeljejev)

Neven Mihjalović Cetinjanin

TEHNIČKA IZVEDBA

Zvonimir Ambruš

Igor Elez

Zoran Kirchhoffer

Franjo Strugar

Marijo Zrna

FED d.o.o.

Inoxgraf

Karel elektronika d.o.o.

 

povratak