DA BI ZEMLJA RAĐALA KRUHOM...

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; IZLOŽBENA DVORANA
datum početka/završetka: 26.09.2018. / 26.10.2018.
otvorenje: u 19 sati
radno vrijeme: utorak-petak 9 do 17 sati; subota - nedjelja 9 do 13 sati; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
autor stručne koncepcije: Krešimir Bašić, viši kustos
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla i Oldtimer klub Kurbla iz Garešnice

Očuvanim predmetima iz područja poljodjelstva upoznati ćemo vas sa njihovom pojavom i razvojem obrade tla

Izložba DA BI ZEMLJA RAĐALA KRUHOM... govori o oruđima za obradu zemlje, kako bi ona „rađala kruhom“. Očuvanim predmetima kulturno-tehničke baštine iz područja poljodjelstva, priča se priča o pojavi i razvoju obrade tla. To su oruđa za ručnu obradu tla i za sprežnu obradu tla tj. obradu ralom i plugom. Ona pripadaju fundusu Tehničkog muzeja Nikola Tesla. Dio te građe inače je izložen u stalnom postavu, no ovom je prilikom stavljen u kontekst izložbene priče o razvoju oruđa za obradu tla, dok se dio građe čuva u depoima i prvi put se prikazuje javnosti.
Cjelina o strojnoj obradi tla predstavljena je predmetima koje brižno  čuvaju članovi Oldtimer kluba Kurbla iz Garešnice. 
Upravo je ideja za izložbu potaknuta inicijativom predsjednika OTK-a Kurbla Bore Golenka da se ove godine stari poljoprivredni traktori članova Kluba izlože u Zagrebu, u  Tehničkom muzeju Nikola Tesla, kao nastavak plodne i dugogodišnje suradnje Kluba i Muzeja. Među ostalim, Muzej je  2008. producirao katalog Izložbe starih poljoprivrednih traktora, Garešnica,  a od tada datira i ideja da se održi izložba u Zagrebu. 

Muzej ima zbirku poljodjelstva no nema predmete za strojnu obradu tla pa je ovo izuzetna prilika da predstavi dobro očuvane starodobne  traktore te stekne uvid u takvu građu i razmotri mogućnost njezina skupljanja u budućnosti.
Muzejska građa prikupljena je ponajprije kao donacija, a izlošci Kluba najbolje su što može ponuditi jedna mala, ali s obzirom na raspoloživa financijska sredstva,  ambicije i zalaganje, zapravo velika  udruga građana okupljenih u Oldtimer klubu Kurbla iz Garešnice.

PRATITE NAS NA
www.tmnt.hr 
www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986/

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18, Zagreb
01/4844 050
marijo.zrna@tmnt.hr

 

povratak