DJECA TEHNOLOGIJE: ELEKTRONIČKA RAČUNALA

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 21.12.2011. / 26.02.2012.
radno vrijeme: utorak - petak: 9.00 - 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00; ponedjeljkom i blagdanima: zatvoreno
cijena ulaznice: 10 kuna
podatak o vodstvu: -
autor stručne koncepcije: Vesna Dakić, Želimir Kozlina
organizator: Tehnički muzej

Prije 30 godina IBM je predstavio prvo osobno računalo i time nas uveo u novu eru. Povijesni tijek od abaka do IBM-a možete upoznati na prigodnoj izložbi

Djeca tehnologije: elektronička računala naziv je izložbe kojom je Tehnički muzej na prigodan način obilježio tridesetu godišnjicu od predstavljanja prvog osobnog računala IBM.
Računala su naši suvremenici. Nastala su i razvijala se skupa s nama. Dok nas je prije zanimalo od kojih se dijelova računalo sastoji i kako radi, današnji su korisnici više usmjereni na mogućnosti i način rada programa kojima se koriste, a manje na to kako računalo radi. Zato računalo danas svatko gleda na svoj način: netko kao na igračku, netko kao pomoć u poslu, a za nekoga je računalo osnovno sredstvo za rad. Izložbom se želi pokazati što su računala, od čega se sastoje i kako je tekao tehnološki razvoj. Želi se pokazati ono što je pomalo zaboravljeno, a mlađim je korisnicima i manje poznato.
Povod za organizaciju izložbe je 30 godina od predstavljanja prvog osobnog računala IBM-a. Izložba ima cilj skrenuti pozornost na činjenice vezane uz nastanak i tehnološki razvoj, posebno današnjih osobnih računala. Slijedom tehnološkoga razvoja prikazani su dijelovi računala koji su s vremenom postajali sve manji i sve učinkovitiji. Naposljetku imamo računala mase samo nekoliko kilograma koja su neusporedivo učinkovitija od računala ENIAC mase 30 tona, koje je zapremalo površinu od 120 m2.Nekoliko izložaka treba posebno navesti jer se inače rijetko mogu vidjeti. Među njima je magnetski bubanj, naprava kakva je služila kao vanjska računalna memorija prvoga komercijalnog elektroničkog računala. Izložena je i komunikacijska oprema koja je poslužila za uspostavu prve internetske veze u Hrvatskoj. Na izložbi je i prvo osobno računalo IBM-a. Sjetit ćemo se i računala koja su razvijena i proizvedena u Hrvatskoj i na području bivše države na kojima smo stjecali prva praktična informatička iskustva.
 
Izložba „Djeca tehnologije: elektronička računala“ podijeljena je u pet osnovnih cjelina:
 
  1. Kalkulatori: kratka povijest pomagala za računanje – izloženi: abak, logaritamsko računalo (šiber), mehanički stolni kalkulatori (vergleci), džepni kalkulatori (Digitron), analogno računalo itd.
 
  1. Razvoj tehnologije do IBM PC: digitalna računala –sustav IBM 1130, funkcionalne cjeline- dijelovi (unutarnje i vanjske memorije, ulazne i izlazne jedinice – tipkovnice, monitori, pisači itd.) te osobno računalo IBM 5160 koje je bilo rezultat toga razvoja.
 
  1. Tehnologija nakon IBM PC (1981): pripadajuće funkcionalne cjeline – dijelovi: monitor, tipkovnica, pisači, miševi, i pripadajuće komponente PC-a (integrirana sučelja, matične ploče, napajanja) te, ne kraju, moderno računalo opće namjene (ThinkCentre).
 
  1.  PC (osobna računala) i računala posebne namjene te periferne jedinice domaće proizvodnje: (Galeb, Orao, Ivel Ultra, itd).
 
  1. PC (osobna računala), prijenosna i mini računala strane proizvodnje i pripadajuće periferne jedinice (Triglav, Alfa, Commodore, Spectrum, Atari itd).
Na izložbi „Djeca tehnologije: elektronička računala“ izloženo je 114 eksponata, dvadesetak panoa i vremenska lenta te izgrađena prostorija (soba) – igraonica sa starim računalima u funkciji. Također prikazivat će se video klipići odgovarajućeg sadržaja.
 
Značajni predmeti: sustav IBM 1130, komunikacijska oprema za prvu internetsku vezu u Hrvatskoj, prvo osobno računalo IBM-a (IBM XT), ZX Spectrum, Commodore 64, Ivel Z3.

Galerija slika izložbe dostupna je na http://www.tehnicki-muzej.hr/hr/press/djeca-tehnologije-elektronicka-racunala,148.html   
 
Autor izložbe su: Vesna Dakić i Želimir Kozlina

Izložba će biti otvorena od 21. prosinca 2011. do 26. veljače 2012. u uredovno vrijeme Tehničkog muzeja
.
 
Dolazak grupa molimo unaprijed najaviti putem web stranice Muzeja http://www.tehnicki-muzej.hr/hr/muzej/najave/ ili na telefon 4844-050.
Cijena ulaznice je 10 kuna.
 

povratak