DPS ZAGREB - 60 godina u promicanju ronilaštva

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 16.06.2014. / 17.06.2014.
vrijeme održavanja: 19 sati
organizator: Tehnički muzej, DPS Zagreb
voditelj: Marijo Zrna

Pozivamo vas na svečanu skupštinu i predavanja koja će povodom 60 godina djelovanja održati članovi DPS Zagreb

Društvo za podvodne sportove Zagreb osnovano je 16. lipnja 1954. inicijativom 25 podvodnih ribolovaca. Danas je to najstariji ronilački klub u Hrvatskoj i među najstarijima u Europi. Svečanom skupštinom u Tehničkom muzeju prisjetiti ćemo se svih uspjeha društva i vrijednog rada u promicanju ronilaštva kao sporta gdje je je oduvijek trebalo poštivati prirodu radi vlastite sigurnosti. Kroz DPS Zagreb u šest desetljeća prošlo je više od 6000 članova, a koji su svoj doprinos društvu dali kroz sportske uspjehe ili kroz osobni pristup.

16 i 17. lipnja 2014 u 19 sati održati će se i prigodan program na kojem ćete moći upoznati povijest DPS Zagreb ili kroz interesantna predavanja upoznati rad njegovih članova.

ULAZ JE BESPLATAN

16. lipnja 2014. u 19 sati, KINO DVORANA, TEHNIČKI MUZEJ

SVEČANA SKUPŠTINA DRUŠTVA ZA PODVODNE SPORTOVE ZAGREB U POVODU 60 GODINA RADA DRUŠTVA
1.    Otvaranje skupštine
2.    Govor gostiju
3.    Povijest i presjek rad društva
4.    60 godina na športskom i društvenom nivou
-    Presjek uspjeha i rada
-    Priznanja članovima
APNEA  : JAKOV ŠTAJER, KARLA FABRIO ČUBRIĆ, DAJANA ZORETIĆ, KATARINA ZUBČIĆ
PL.PERAJAMA : VEDRANA DEREN, PETRA ŠOŠTARIĆ-VULIĆ, LOVRO STRMO, LAURA STRMO, MARKO GOTOVAC
POD.RIBOLOV : TOMILAV ABRAMOVIĆ, MILAN BUDINSKI, TIBOR JANČI, SLAVEN ČUBRIĆ
DRUŠTVENI : ANĐELKO VUK, VITOMIR PUHOVSKI, LOVORKA ŠIMUNEC, ŽELJKO ŽUNA, ŽELJKO BONEFAČIĆ, RENE SRAGA, EMIN TESKEREĐIĆ, ZLATKO KAMENIĆ, BRANKO HERITES, DRAŽEN BELENOVIĆ, ZVONKO ŠOŠTARIĆ, VLADIMIR SLIVARIĆ, ANTON GOLIBIĆ, MITJA ĆEPE.

5.     Diskusija po iznesenom
6.     Zatvaranje i domjenak

17. lipnja 2014. u 19 sati, KINO DVORANA, TEHNIČKI MUZEJ

PREDAVANJA POVODOM OBILJEŽAVANJA 60 GODINA RADA DRUŠTVA
1.    Donat Petricioli  u 19 sati
2.    Sebastian Govorčin  u 20 sati
3.    Dražen Gorički u 21.15 sati

Donat Petricioli,  dipl. ing. Biologije Instruktor ronjenja CMAS/HRS I**D.I.I.V. d.o.o., za ekologiju mora, voda i podzemlja
 „Ronioci kao dionici u razvoju i održavanju NATURA2000 ekološke mreže Republike Hrvatske“
Republika Hrvatska dužna je prije konačnog ulaska u Europsku uniju izraditi tzv. konačni prijedlog područja NATURA 2000 na kopnu i u teritorijalnom moru, kojim se uspostavlja mreža zaštićenih, odnosno upravljanih područja na cjelokupnom teritoriju ili akvatoriju kojim se upravlja.
S ciljem da se ovaj složeni postupak ubrza, pri Državnom zavodu za zaštitu prirode u studenom 2010. započet je projekt pod nazivom Uspostavljanje konačnog prijedloga NATURA 2000 u teritorijalnom moru RH.

Dražen Gorički,  NAUI Instructor Trainer, ANDI / TDI / IANTD Trimix CCR and Full cave Ins.
 „Olupina Giuseppe Garibaldi“
Čast nam je najaviti odlično predavanje o olupini "Giuseppe Garibaldi". Talijanskoj oklopnoj krstarici (zapovjedni brod talijanske flote u Jadranu) potpoljenoj od strane Austro-Ugarske podmornice U-4 1915. godine. U-4 bila je podmornica s najdužim stažem u austrougarskoj mornarici i potopila je ukupno 18.264 BRT tj. 15 neprijateljskih brodova tijekom Prvog svjetskog rata .Garibaldi je potonuo na 123 metra dubine u blizni Cavtata. Dražen Gorički ronio je na toj olupini.

Sebastian Govorčin,
„Istraživanje brodoloma kod otočića Gnalića u kontekstu razvoja podmorke arheologije u Hrvatskoj“
Šezdesetih godina 20. stoljeća otkriven je južno od Biograda na Moru, kod stjenovitog otočića Gnalića, potonuli brod s trgovačkim teretom. Dolasku stručnjaka na lokalitet prethodili su posjeti podmorskih pljačkaša. Devastacija nalaza nastavila se i nakon istraživačkih kampanja. Od 2012. godine istraživanja su obnovljena i kako se planira potrajat će više godina.
Brodolom se dogodio 1583. godine. Predmeti pronađeni na olupini pripadaju brodskoj opremi (topovi, sidra, užad, pomorski šestar i dr.) i teretu koji se sastojao od gotovih proizvoda (svijećnjaci, tekstil, stakleno posuđe, stakla za prozore i ogledala, naprsci, pribadače, britve, naočale i dr.), polufabrikata i sirovina (mjedeni lim i žica, pocinčani lim, kositar, olovno bjelilo, cinober i dr.).

Informacije i kontakt:

tstasic@gmail.com

povratak