Europski tjedan mobilnosti u Tehničkom muzeju

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 16.09.2010. / 22.09.2010.

U sklopu europskog tjedna mobilnosti od 16 do 22. rujna u Tehničkom muzeju održati će se niz predavanja i radionica na temu „Putuj pametnije, živi kvalitetnije!“

Europski tjedan kretanja je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16 do 22. rujna. Tri su organizacije, Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance, koje imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji čitave manifestacije. 
Tema Europskog tjedna kretanja 2010. godine koja glasi 'Putuj pametnije, živi kvalitetnije' odabrana je ciljem skretanja pozornosti na višestruke opasnosti koje po ljudsko zdravlje predstavljaju trenutno prevladavajući urbani trendovi putovanja. Široka uporaba motornih vozila u gradovima uzrokuje brojne zdravstvene probleme, poput respiratornih infekcija, prekomjerne tjelesne težine, krvožilnih oboljenja ili dijabetesa, ali nije nezanemarivo i povećano stradavanje ljudi u prometnim nezgodama.Uslijed promjene klime učestalije su pojavnosti ekstremnih klimatskih događaja, kao što su poplave, oluje ili snažni toplinski udari. Zakrčenost prometnica povećava problem socijalne izoliranosti, dok povećana buka kod mnogih uzrokuje poremećaje spavanja ili čak nesanicu.Stoga, ovogodišnje izdanje Europskog tjedna kretanja ima za cilj što veći broj europljana koji žive u urbanim sredinama osvijestiti da putuju 'pametnije' – pješice, biciklom ili javnim prijevozom. Tako će doprinijeti ne samo svojem zdravlju i dobrobiti, nego i zaštiti okoliša i kakvoći života u gradovima, pomažući da svi zajedno živimo 'kvalitetnije'.Tema 'Putuj pametnije, živi kvalitetnije' predstavlja svojevrsni poziv za buđenje lokalnim vlastima kako bi pomnije razmotrile utjecaj prometne politike na svakodnevni život i kvalitetu života i poduzele odgovarajuće mjere.
 
Kompletan program događanja dostupan je na stranici:
 
http://civitas-elan.zagreb.hr/userfiles/PDF/Program_ETM_2010-Zagreb(1).pdf
 
 
Više o cjelokupnom događanju možete pronaći i na slijedećim stranicama:
 
http://www.mzopu.hr/doc/Tematske_smjernice_2010.pdf
http://civitas-elan.zagreb.hr/fullpage.aspx?PartID=153

povratak