Faust Vrančić – Machinae novae

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik
datum početka/završetka: 13.06.2107. / 11.10.2017.
otvorenje: 13.06. u 13 sati
radno vrijeme: radno vrijeme knjižnice
autor stručne koncepcije: Ivan Halić
autor likovnog postava: Kristina Kalanj, Hrvoje Đukez
organizator: Gradska knjižnica „Juraj Šižgorić“ Šibenik

Našu izložbu Faust Vrančić – Machinae novae možete pogledati i u Šibeniku u prizemlju Knjižnice. 

Našu izložbu Faust Vrančić – Machinae novae možete pogledati i u Šibeniku u prizemlju Knjižnice.

Izložba je otvorena u povodu 400. obljetnice smrti polihistora, leksikografa i izumitelja Fausta Vrančića (Šibenik, 1551. – Venecija, 1617.)

Povodom nedavnog obilježavanja obljetnice 400 godina izdavanja knjige Machinae novae (Nove naprave) Fausta Vrančića, Tehnički muzej Nikola Tesla postavio je (travanj 2015.) izložbu posvećenu ovom našem izumitelju i konstruktoru koji je živio na prijelazu iz 16. u 17. stoljeće. U suradnji s Gradskom knjižnicom „Juraj Šižgorić“ Šibenik, Muzej još jednom prezentira ovu pokretnu izložbu predstavljajući dio fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla u prigodi obilježavanja 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića u njegovom rodnom gradu Šibeniku.

Machinae novae jedno je od najvažnijih djela iz područja tehnike s početka 17. stoljeća. U ovom djelu Faust Vrančić opisuje 56 raznovrsnih uređaja i tehničkih konstrukcija uz 49 bakropisa velikog formata s komentarima na latinskom, talijanskom, španjolskom, francuskom i njemačkom jeziku. U želji da ovo djelo bude vrsta priručnika, Vrančić uz vlastite donosi i neke manje poznate projekte drugih konstruktora. Projekti su u djelu opisani samo fenomenološki u nedostatku fizikalnih i tehničkih znanja potrebnih za opisivanje ovakvih konstrukcija do kojih je došlo tek u 18. stoljeću.

Na izložbi je u središnjem dijelu postavljena stilizirana replika pomičnog krova u mlinu prema crtežu iz djela Machinae novae, na postolju s elektropogonom koji omogućava pokretanje 12 lopatica na kojima su otisnuti crteži iz navedenog djela. Izloženo je i 10 maketa konstruiranih prema Vrančićevim crtežima koje je Muzej otkupom pribavio u svoj fundus, a koje je izradio Dimitrije Barb. Izloženo je 6 maketa mlinova, 3 makete mosta i 1 maketa preše.

Izloženo je i 8 crteža iz djela Machinae novae na panoima dim. 100 x 100 cm. Neki od crteža prikazani su u pokretnoj stiliziranoj replici mlina s pomičnim krovom izrađene sukladno Vrančićevom nacrtu.

Tijekom trajanja izložbe planirano je organizirati radionice za djecu i predavanja (prijedlog programa Zdenka Bilušić i Kosjenka Laszlo Klemar)

Projekt je namijenjen najširem krugu publike, svima koji su na bilo koji način zainteresirani za upoznavanje baštine koju nam je ostavio Faust Vrančić, jedan od velikana hrvatske znanosti i tehnike. Posebno je zanimljivo što će izložba biti otvorena za javnost tijekom održavanja programa 57. međunarodnog dječjeg festivala Šibenik – Hrvatska (17. lipnja do 1. srpnja 2017. godine). Izložba je otvorena za javnost tijekom turističke sezone omogućava upoznavanje inozemnih gostiju s našom kulturnom baštinom.

Cilj ovog programa odnosi se na promociju Vrančićevih tehničkih projekata koji pokazuju kako je u nekim fizikalnim pitanjima blizak novom dobu. Vrijedno je istaknuti kako ovom izložbom Muzej prezentira dio svog bogatog fundusa (iz depoa) koji nije uvijek dostupan javnosti.

Putujućom izložbom koja je najprije bila postavljena u prostorijama Muzeja u 2015. godini planirano je ovaj projekt oplemenjivati i prezentirati u kulturnim i odgojno obrazovnim ustanovama u cijeloj Hrvatskoj u cilju promocije ovog našeg, do sada premalo isticanog izumitelja.

O izložbi:

Autor izložbe: Ivan Halić

Stručna suradnica: Kristina Kalanj

Likovni postav izložbe: Kristina Kalanj, Hrvoje Đukez

Edukativni program: Zdenka Bilušić i Kosjenka Laszlo Klemar

Makete izradio: Dimitrije Barb

Grafičko oblikovanje i računalna priprema: Hrvoje Đukez

Digitalne preslike iz Machinae novae: snimila Sonja Hrelja, uredio Darko Čižmek

Prijevod tekstova iz Machinae novae: Vladimir Muljević

Lektura i korektura hrvatskog jezika: Margareta Međurečan

Prijevod na engleski, lektura i korektura: Natalija Jelincic, Frank Jelincic

Promidžba: Marijo Zrna

Tehnički postav izložbe: Igor Elez, Franjo Strugar, Zvonimir Ambruš

Preparacija izložaka: Zoran Kirchhoffer

Stiliziranu repliku pokretnog dijela Mlina s pomičnim krovom izradio: Hrvoje Đukez

 

Financiranje ovog projekta omogućili: Ministarstvo kulture, Grad Šibenik, Grad Zagreb, Gradski ured za obrazovanje kulturu i sport

Zahvaljujemo svim ustanovama i pojedincima koji su pomogli u realizaciji ovog projekta a posebno Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na besplatnom ustupanju digitalnih snimaka djela Machinae novae.

Zahvaljujemo gospođi Marijani Muljević i gospođi Renati Vranyczany Azinović na ustupanju autorskih prava privoda i tekstova prof.dr.sc. Vladimira Muljevića, dugogodišnjeg prijatelja i suradnika Tehničkog muzeja Nikola Tesla.

povratak