FAUST VRANČIĆ - MACHINAE NOVAE

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Gradski muzej Nova Gradiška, Trg kralja Tomislava 7, Nova Gradiška
datum početka/završetka: 06.07.2018. / 10.08.2018.
autor stručne koncepcije: Ivan Halić
autor likovnog postava: Kristina Kalanj
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla i Gradski muzej Nova Gradiška

Izvrsna suradnja Gradskog muzeja Nova Gradiška i Tehničkog muzeja Nikola Tesla nastavlja se postavljanjem izložbe Faust Vrančić – Machinae novae u Novoj Gradiški

Izvrsna suradnja Gradskog muzeja Nova Gradiška i Tehničkog muzeja Nikola Tesla nastavlja se postavljanjem izložbe Faust Vrančić – Machinae novae u Novoj Gradiški.

Na izložbi je postavljeno deset maketa iz fundusa Tehničkog muzeja Nikola Tesla koje je prema crtežima iz Machinae novae izradio Dimitrije Barb. Izložene su vrlo lijepe makete: mlin s pomičnim krovom, mlin s trokutastim krilima, mlin na potočiću, preša za ulje, mlin postavljen na brodu, mlin na mostu od brodova, željezni most, most od zvonovine, drveni most i mlin obješen na stijenu.
Osim šest maketa mlinova, tri maketa mostova i jedne preše za ulje, u središnjem dijelu nalazi se i model stilizirane replike gornjeg dijela mlina s pomičnim krovom. Na lopaticama ovog okretnog mehanizma nalazi se otisnuto i dvanaest crteža strojeva iz Machinae novae.  Na velikim panoima izloženo je još deset odabranih crteža među kojima je i najpoznatiji Vrančićev crtež Homo volans (Leteći čovjek).

Prezentirane su i publikacije iz knjižnice TMNT-a, a posjetitelji će moći prelistati i reprint ovog djela iz 1993. godine s prvim hrvatskim prijevodom Vrančićevih tekstova.
Izložba  je prvi puta postavljena u TMNT-u tijekom održavanja manifestacije Festival znanosti 2015. g. povodom obilježavanja 400 godišnjice tiskanja Machinae novae. Ova edukativna i informativna izložba kasnije je u suradnji s ostalim ustanovama i institucijama bila postavljena u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, u HAZU tijekom Dana otvorenih vrata a prošle godine povodom obilježavanja 400. godišnjice smrti Fausta Vrančića i u Gradskoj knjižnici „Juraj Šižgorić“ u Šibeniku te ove godine u Muzeju Brodskog Posavlja u Slavonskom Brodu. Sretni smo što će izložba biti prezentirana u Gradskom muzeju Nova Gradiška kako bismo zajedno doprinijeli promicanju značaja ovog našeg do sada premalo istaknutog izumitelja, znanstvenika i prvog inženjera.

Posjetitelji će izložbu moći razgledati od 10. kolovoza 2018.

Tehnički muzej Nikola Tesla
Savska cesta 18
Zagreb
marijo.zrna@tmnt.hr

povratak