FESTIVAL ZNANOSTI

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, IZLOŽBENA DVORANA
datum početka/završetka: 08.04.2019. / 13.04.2019.
vrijeme održavanja: od 10 do 20 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Marijo Zrna

Dobro došli na još jedno izdanje Festivala znanosti

„Stavi malo boje, malo crvene, crvene ko ljubav što ne prestaje.. „ kaže poznati stih Huseina Hasanefendića.  A ako na to malo crvene  dodate i malo bijele, podložite crnom trakicom s još nešto slova -  dobili ste znak pod kojim već sedamnaestu godinu u Hrvatskoj živi Festival znanosti. Sedamnaest mu je godina tek, ali približava se punoljetnosti i zasjat će u svim bojama – jer su upravo „boje“ njegova ovogodišnja tema. Kako vidimo boje? Što je uopće boja? Znate li da su kromosomi dobili svoje ime po boji? Zašto je nebo plavo? Zašto je Sunce žuto, oblaci bijeli, krv crvena, a klorofil zelen? 
Tisuću je pitanja, a kažu da u znanosti svaki odgovor rađa još deset novih. Upravo na ta pitanja odgovore će ponuditi sudionici ovogodišnjeg Festivala znanosti koji će se u svojem ovogodišnjem izdanju održavati od 8 do 13. travnja 2019. i to na čak tridesetak lokacija širom Hrvatske (Belišće, Benkovac, Bjelovar, Čabar, Dubrovnik, Đakovo, Gospić, Gračac, Klana, Koprivnica, Krapina, Našice, Opatija, Orahovica, Osijek, Otočac, Pag, Pula, Požega, Pula, Rab, Rijeka, Sinj, Sisak, Slavonski Brod, Split, Šibenik, Valpovo, Varaždin, Vinkovci, Zadar i Zagreb,. 

Tradicionalno bogat i raznovrstan program bit će ostvaren zahvaljujući sudjelovanju preko tisuću sudionika koji su najvećim dijelom pripadnici hrvatske akademske zajednice. Kroz višegodišnje održavanje pokazalo se da upravo Festival znanosti jedini uspijeva napraviti odgovarajuću sinergiju znanja znanstvene zajednice i znatiželje javnosti. Desetci tisuća posjetitelja u proteklih šesnaest godina dokaz je da se znanost može na jednostavan, pristupačan i zabavan način prezentirati široj publici. Ove godine publiku očekuje preko 700 različitih sadržaja prilagođenih različitim uzrastima publike i to sve ponovno besplatno!

Uz glavnu temu BOJE, u 2019. godini slavimo 100 godina Međunarodne astronomske unije i 50 godina od spuštanja čovjeka na Mjesec. Navršava se 150. godina otkako je Dmitrij Ivanovič Mendeljejev objavio otkriće periodnoga sustava elemenata pa 2019. godina proglašena međunarodnom godinom periodnog sustava elemenata.

Izaberite svoje omiljene boje u šarenilu programa Festivala znanosti!

Program ovogodišnjeg Festivala znanosti dostupan je na http://www.festivalznanosti.hr/2019/, a za Zagreb je dostupan na http://tehnicki-muzej.hr/hr/festival-znanosti/2019/

povratak