Festival znanosti 2009.

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 20.04.2009. / 25.04.2009.
vrijeme održavanja: 10 - 21
organizator: Tehnički muzej; British Council; Sveučilište u Zagrebu; Sveučilište u Rijeci; Sveučilište u Splitu; Sveučilište u Zadru; Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku; Udruga Zlatni rez, Rijeka
voditelj: Davor Fulanović, Marijo Zrna

Festival znanosti sedmu je godinu u Hrvatskoj a ove je godine posvećen temama koje su obilježili dva znanstvena gorostasa naše civilizacije, velikani čija su razmišljanja promijenila svijet i svjetonazore, mislioci koji su otkrivali tajne porijekla čovjeka i nebeskoga svoda.

U čast 200. godišnjice rođenja Charlesa Darwina (1809. – 1882.) tema je ovogodišnjega Festivala znanosti – evolucija. Što je život, kako je nastao, koliko zaista znamo o porijeklu vrsta, porijeklu čovjeka, što je teorija evolucije i koja pitanja pred nas postavlja, kreacionizam nasuprot evolucionizmu i mnoge druge intrigantne teme naći će se na programima Festivala u hrvatskim gradovima te u brojnim interaktivnim sadržajima u sklopu kojih će posjetitelji moći i sami o njima raspravljati sa znanstvenicima, gostima Festivala.

Ova je 2009. godina i Međunarodna godina astronomije, godina u kojoj slavimo velika otkrića oca fizike – Galilea Galileija (1564. – 1642.), čovjeka koji je prije četiri stoljeća, davne 1609. godine prvi uperio teleskop u noćno nebo i otkrio da "izgleda (da) svemir nije samo zagonetniji od onoga što pretpostavljamo, već je zagonetniji i od onoga što uopće možemo pretpostaviti" (J.B.S. Haldane).

Upravo će zbog toga i ovogodišnji Festival znanosti prigodno obilježiti godinu posvećenu astronomiji – sretnoj znanosti koja, kako reče Francois Arago, nema potrebe za ukrašavanjem. Doista, astronomija sama je ta koja tradicionalno ukrašava programe svih festivala znanosti.

Dragi posjetitelji, sigurni smo da ćete i ove godine na Festivalu naći odgovore na mnoga pitanja i, što je još evolucijski važnije, otkriti mnoga pitanja za buduće odgovore.

Dobrodošli !

Organizacijski odbor Festivala znanosti 2009.

www.festivalznanosti.hr

povratak