FLY ME TO THE MOON

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, IZLOŽBENA DVORANA
datum početka/završetka: 23.10.2017. / 29.10.2017.
otvorenje: 23. listopada s početkom u 20:30
radno vrijeme: od utorka do petka od 12 do 20 h, subotom i nedjeljom od 10 do 13 h
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla i Radiona.org

Tehnički muzej Nikola Tesla i Radiona.org pozivaju vas na otvorenje međunarodne izložbe Fly Me to the Moon

Izložba Fly Me to the Moon bavi se letećim konceptima novog doba poput DIY svemirskih programa, lucidnih letećih objekata i balona koji prkose gravitaciji, levitirajućih objekata, vrlo simplificiranih kinetičkih mehanizama, a donosi i primjere iz zoologije i plesne umjetnosti koji se temelje na zakonima gravitacije.Ljudska fascinacija letenjem od grčke legende o Ikaru i Dedalu intrigirala je mnoge izumitelje i umjetnike, poput Leonarda da Vincija i Fausta Vrančića, kao i islamske učenjake Ismail al – Jazarija i Abbas ibn Firnasa, sve do pionira zrakoplovstva u 20. stoljeću, braće Wright, i prve žene avijatičarke Amelie Mary Earhart te mnoge druge.

S razvojem interdisciplinarnih pristupa i inovativnim sadržajima kao i 'sam svoj majstor' garažnih projekata razvijaju se i koncepti letećih objekata koji ulaze u sve veću upotrebu kroz popularizaciju dronova. Leteći objekti inspiriraju i intermedijalne umjetnike na cijeli niz novih radova koji ispituju granice stabilnosti i održivosti pojedine mehatroničke ili robotičke instalacije namijenjene radu u zračnim sferama.

Izložba „Fly me to the Moon“ predstavlja koncepte inspirirane zakonima aerodinamike, no isto tako i zakonima gravitacije. Kroz interdisciplinarne pristupe znanosti i umjetnosti izložba će se osvrnuti na neobične 'leteće' načine kretanja kod životinja i ljudi, osobito u plesnoj umjetnosti.

Projekt je zamišljen kao suradnja različitih generacija radeći na osobit način na pitanjima participacije i razvoja publike. U njemu sudjeluju znanstvenici recentnog projekta Stellar zajedno s učenicima Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića iz Zagreba, zatim pionirska generacija okupljena u Astronomsko-astronautičkom društvu Zagreb te članovi Radione.

Izlagači: Igor Brkić, Tomislava Borić, Goran Mahovlić, Davor Jadrijević, Irena Krčelić, Mario Pavlić, Damir Prizmić, Ivica Zdelarec

Gosti: Astronomsko-astronautičko društvo Zagreb (Damir Hržina, Alan Jadanić, Dragan Roša), Projekt Stellar (Stjepan Bedić, Uroš Todorović Mikšalj, Marin Tomičić), učenici Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića: Bruno Alić i Robert Lesković (nastavnica strojarskih predmeta: Kristina Škaler), David Lucić i Petra Štruklec (nastavnica fizike: Magdalena Ajduk)

ULAZ JE BESPLATAN

Popratni program:

 

Utorak, 24. listopada 2017. u 20 sati:

Predavanje „Gravitacija u plesnoj umjetnosti“ (Melita Spahić)

 

Subota, 28. listopada 2017. u 20 sati:

Predstava „Svjetlo i voda“

 

Izložba:

Kustosica: Deborah Hustić

Dizajn: Ivan Klisurić i Damir Prizmić

Izložba je dio međunarodnog događanja „European Maker Week“

 

Predstava „Svjetlo i voda“:

Koncept i koreografija: Melita Spahić Bezjak

Plesačice: Maja Drobac i Melita Spahić Bezjak

Glazba: Ana Horvat, Deborah Hustić, Valent Samardžija

Eksperiment s vodom: Marina Petrović

Video: Majda Džanić Bogojević

Svjetlo: Saša Bogojević

Projektna dokumentacija: Ivana Slunjski

Suradnica: Nives Soldičić

Produkcija: F.R.E.E.D.A.N.C.E. Karlovac, RADIONA.ORG, PROSTOR+           

Razvijeno u sklopu CLUBTURE mreže

povratak