GLOBALNO SESTRINSTVO ILI NOVE POTLAČENE

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 03.09.2014. / 03.09.2014.
vrijeme održavanja: 18 SATI
organizator: Tehnički muzej

Predavanje Melite Richter i Katarine Abramović podsjetiti će nas na još jedan problem na tržištu rada u srijedu, 3. rujna 2014. u 18 h u  Tehničkom muzeju

Jedan od radova na izložbi „Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada“ (koja traje do 2. studenog 2014.), videorad Sjeverna željeznica umjetnice ruskog porijekla Anne Jermolaewe, suptilno govori o migratornom radu u njegovateljskim uslugama i problemima koje on nosi.
Poput gastarbajtera, na koje nas je podsjetio Boris Buden u svojem predavanju održanom u Tehničkom muzeju 23. kolovoza, „trbuhom za kruhom“ i prepušteni/e samima sebi, brojni nezaposleni/e danas odlaze raditi u strane zemlje u njegovateljskim uslugama.

Tehnički muzej ima čast, u sklopu popratnog programa izložbe Vama na usluzi: umjetnost i svijet rada, ugostiti gospođu Katarinu Abramović iz Rijeke i gospođu Melitu Richter, sociologinju iz Trsta, u srijedu 3. rujna u 18 sati na predavanju „Globalno sestrinstvo ili nove potlačene?“.

Katarina Abramović, nakon odlaska u prijevremenu mirovinu iz riječke Tvornice papira s radnog mjesta ekologa, zbog ekonomskih (ne)prilika bila je prisiljena potražiti posao njegovateljice starih i bolesnih osoba u Italiji. O svom radu u Italiji napisala je knjigu Moja Italija (nakladnik: Adamić, Rijeka). Knjiga na dirljiv i iskren način prenosi to životno iskustvo, lijepe i ružne trenutke. Premda će gospođa Katarina reći da je knjiga pisana kao upute za rad, ona je i presjek društvenih, ekonomskih i psiholoških situacija u zemlji odlaska (odnosno rada) i u domovini. O svojim iskustvima govorit će na predavanju / razgovoru u Tehničkom muzeju.

Melita Richter iznijet će sociološku analizu problema ženskog emigrantskog rada, s posebnim naglaskom na Italiju.  
 
Melita Richter rođena je u Zagrebu, 1947. godine, gdje je završila studij sociologije i talijanskog jezika na Filozofskom fakultetu. Na istom je Fakultetu magistrirala iz područja urbane sociologije. Nakon rada u Urbanističkom zavodu grada Zagreba odlazi u Italiju i od 1979. godine živi i radi u Trstu. Bavi se istraživačkim radom na području interkulturalnosti, migracija, položaja žena u migracijskim tokovima i njihovoj integraciji u Italiji. Jedna je od osnivačica Međunarodne ženske kuće u Trstu (Casa internazionale delle donne, Trieste) gdje promovira transgraničnu suradnju i projekte namijenjene osnaživanju imigrantkinja i njihovoj aktivnoj integraciji u civilni život u Italiji. Predavala je na brojnim seminarima i studijima na Sveučilištima u Padovi, Trstu, Foggi i Dubrovniku. Uredila je više knjiga. Potakla je izdavanje serije antologija migrantskog pisma, od kojih navodimo: Sguardi e parole migranti (2005); Sapori, incontri, fragranze (2006) i Migrazioni e paesaggi urbani (2008) objavljene u izdanju C.A.C.I.T. – Coordinamento delle Associazioni e delle Comunità degli Immigrati della Provincia di Trieste.  

Katarina Abramović rođena je 1940. u Senju. Kemijsko-tehnološki fakultet završila je u Zagrebu, a poslijediplomski studij u Novom Sadu. U Rijeci s obitelji živi od 1977. Godine 1992. odlazi u prijevremenu mirovinu. U Italiji je, s prekidima, radila kao njegovateljica starih i bolesnih osoba trinaest godina.

Više o izložbi na:   http://tehnickimuzej.wordpress.com/

ULAZ JE SLOBODAN

povratak