IDEJNO RJEŠENJE OBNOVE RUDNIKA U TEHNIČKOM MUZEJU „NIKOLA TESLA“ U ZAGREBU

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 01.10.2018. / 01.10.2018.

Rudnik je jedan od naših najposjećenijih odjela i želja nam je učiniti ga još atraktivnijim pa molimo za malu pomoć.

Molimo komentirajte ovaj video i napišite nam kojim sadržajima bi željeli da obogatimo obilazak rudnika? 
Svoje prijedloge i komentare možete poslati na mail davorka.petracic@tmnt.hr

Svaka ideja je dobro došla i hvala svima unaprijed.

Ovo idejno rješenje rezultat je želje za adaptacijom prostora rudarskog okna u sklopu stalnoge postava muzeja. Ovaj je prostor jedinstven i didaktički neophodan kako gradu Zagrebu, tako i šire, pogotovo ako uzmemo u obzir činjenicu da aktivnih rudnika u državi više nema, a da neki od neaktivnih, iako otvoreni za posjetitelje, nisu adekvatno adaptirani i približeni muzejskim potrebama.
Upravo su te činjenice bile ključne u namjeri da se krene u adaptiranje okna i pretvori ga u suvremeno opremljen, reprezentativan muzejski prostor.
Svi ovi elementi ukazuju na neophodnost hitne ali sustavne intervencije za poboljšanjem kako doživljajnog aspekta tako i sadržajnih cjelina, kako bi se prostor rudarskog okna posjetiteljima prezentirao na moderan, dinamičan, atraktivan način, kojim bi se intenzivirao didaktičan pristup sadržajima.
Prostor rudarskog okna trebalo bi putem modernog multimedijalnog pristupa, upotrebom svjetla, zvuka, animiranih lutaka te video projekcija posjetiteljima “nametnuti” stvarnost zbivanja u rudniku i pružiti cjelovit događaj obilaska.
Posjetiteljima treba omogućiti doživljaj postepenog istraživanja sadržaja uz pomalo klaustrofobičan osjećaj napetosti unutar prostora.
Vodičima treba putem lokalnog nadzora multimedijalnog sustava omogućiti promjene scenarija za različite profile posjetitelja i vremensku duljinu obilaska, ovisno o njihovim trenutnim potrebama.

Obnovu prostora definiraju tri osnovna modula obnove:
1. MULTIMEDIJALNE INTERVENCIJE I INSTALACIJA LOKALNIH KONTROLA SUSTAVA
2. PATINAŽA (kompletno patiniranje cijelog prostora sa ciljem postignuća što vjernijeg izgleda stvarnog rudnika)
3. SPECIFIČNE GRAĐEVINSKE INTERVENCIJE I SCENOGRAFSKI ZAHVATI
Tako obnovljen prostor ponudio bi posjetiteljima jedinstveno iskustvo te bi isti zasigurno postao osim edukativne i važna turistička destinacija u ponudi grada.

povratak