IZ SVAKODNEVICE U BAŠTINU

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, IZLOŽBENA DVORANA
datum početka/završetka: 06.03.2017. / 09.04.2017.
radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17, subota i nedjelja: 9 – 13, ponedjeljkom i blagdanima zatvoreno
autor stručne koncepcije: Krešimir Bašić Vesna Dakić Horvat Renato Filipin Kristina Kalanj Davorka Petračić Branimir Prgomet Neda Staklarević Željko Staklarević, Voditeljica projekta Markita Franulić
autor likovnog postava: Hrvoje Đukez
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla

Izložba IZ SVAKODNEVICE U BAŠTINU – Akvizicije Muzeja 2000. – 2016. nudi izbor predmeta skupljenih od 2000. do 2016. 

U današnje vrijeme, kada tehnologija zastarijeva već nakon godinu dana ili čak nekoliko mjeseci, gomilaju se ostaci tih napuštenih relikata prošlosti, a na kustosima ostaje težak zadatak njihova odabira i smještanja u kontekst društvenih okolnosti i vremena. Što je to što vrijedi spasiti iz svakodnevice i pretvoriti u baštinu na kojoj će se u budućnost sagledavati razina naprednih ideja predaka? Trebala bi to biti svojevrsna baština prošlosti za vizije budućnosti, ali izbor je u doba tehnološke hiperprodukcije vrlo težak i odgovoran zadatak čije naše rezultate smo dijelom pokušali kontekstualizirati ovom izložbom…

Izložba IZ SVAKODNEVICE U BAŠTINU – Akvizicije Muzeja 2000. – 2016. nudi izbor predmeta od 2000. do 2016. koji smo odabrali jer definira skupljanje u 21. stoljeću, u razdoblju u kojemu je ta aktivnost bila vrlo intenzivna – nabavljeno je 5519 predmeta, što čini oko četrdeset posto cjelokupnog fundusa. Od toga su 3893 predmeta darovana Muzeju, 1383 su otkupljena, 79 predmeta ušlo je u fundus kao otpis osnovnoga sredstva, odnosno nakon upotrebe u Muzeju predmeti su ušli u zbirke, a 164 dobivena su nasljeđivanjem. Izložene predmete doniralo je više od 120 pojedinaca, ustanova i tvrtki, a otkup je financiran sredstvima Grada Zagreba i vlastitim prihodima.

Predstavljamo izbor od oko četiristo predmeta iz dvadeset zbirki (Elektroenergija, Fizika, Geodezija, Gramofoni i magnetofoni, Instrumenti i učila, Kućanska tehnika, Motori s unutarnjim izgaranjem, Nosači zvuka, Obrti, Prometna tehnika, računalna tehnika, računska tehnika, radijska i televizijska tehnika, rasvjeta, rudarska tehnika, Strojarstvo, Tehnika pisanja i umnožavanja teksta, Tekstilna tehnika, Telegrafija i telefonija, Uredska oprema i pribor) od ukupno 41 zbirke koje vodimo. Predstavljamo i akvizicije knjižnice Muzeja kao specijalizirane i jedinstvene muzejske knjižnice za područje tehnike, čija građa, između ostaloga, upotpunjava i kontekstualizira muzejske predmete.

Tehnički muzej Nikola Tesla osnovan je 1954. i tada je počelo formiranje muzejskoga fundusa, dijelom i premještanjem “tehničke” građe iz drugih muzeja, kao što je Muzej za umjetnost i obrt. Tijekom niza godina Muzej je dobivao donacije institucija (fakulteta), tvornica i tvrtki kao i pojedinaca ili ponude za otkup, dok je građa prikupljena terenskim radom malobrojna. Iako mu je osnivač Grad Zagreb, Muzej funkcionira kao nacionalni muzej i prikuplja građu iz cijele Hrvatske, a još uvijek i iz bivše Jugoslavije kada je riječ o predmetima koji su se masovno upotrebljavali u svim dijelovima zemlje i dio su aktualnog identiteta. Kreiranjem stalnog postava, otvorenog 1963., formirani su tematski odjeli koji su funkcionirali kao okvir za skupljanje građe, a podjela na zbirke dogodila se tek početkom devedesetih godina. Danas je građa raspoređena u 41 zbirku, što je odraz velike širine područja tehnike i tehnologije, a u manjem opsegu i znanosti, koje Muzej obuhvaća.

Izlaganjem prikupljenih predmeta želimo pokazati širokoj javnosti, svome osnivaču te donatorima što je sve predmet interesa Muzeja, što imamo i kako to čuvamo te senzibilizirati potencijalne donatore da razmotre mogućnost ponude Muzeju. Osim toga cilj je i uspostaviti kontakt između javnosti i muzejskih djelatnika kako bi se na što kvalitetniji način prikupili vrijedni predmeti te time upotpunile zbirke ili osnovale nove.

Ulaz na izložbu je slobodan.

Informacije:

01/4844-050, marijo.zrna@tmnt.hr

povratak