Ljepota dijagnostike – estetika zdravog i fascinacija bolesnim

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 30.09.2009. / 15.11.2009.
otvorenje: 19.00
radno vrijeme: utorak – petak: 9.00 – 17.00, subota, nedjelja: 9.00 – 13.00 ponedjeljkom i blagdanom: zatvoreno
cijena ulaznice: 10 kn
podatak o vodstvu: Za grupne posjete prema dogovoru i prethodnoj najavi gospodinu Miljenku Paunoviću (tel. 48 44 050)
autor stručne koncepcije: Marina Donadini, Nenad Kostović
autor likovnog postava: Darko Fritz
organizator: Tehnički muzej, Zagreb

Nijedno otkriće nije u tolikoj mjeri pomaknulo granice ljudske spoznaje i razotkrilo strukturu materije kao otkriće rendgenskih zraka. Osim svoje važnosti u prirodnim i tehničkim znanostima, rendgenske su zrake i medicinski značajne te je stoga bez njih naša suvremenost nezamisliva. Siloviti razvoj medicinsko-radiološke dijagnostike doveo je posljednjih godina ne samo do preciznijih i novih anatomskih i fizioloških spoznaja nego i omogućio nove poglede na ljudsko tijelo. Do njegova umjetničkog prikaza samo je korak.

Izložba se vraća na početke medicinske dijagnostike prikazujući razvoj radiološke tehnike od prvih rendgenskih cijevi do najnovijih skenera i osvrćući se na  štetne posljedice ionizirajućeg zračenja. Uz fascinantne radiološke slike nastale novim tehnikama posjetitelj je pozvan da sam kreativno eksperimentira i stvara umjetničke slike ljudskog tijela temeljene na digitalnim dijagnostičkim podacima.

Izložba Ljepota dijagnostike ne pruža samo uvid u povijesne korijene radiološke tehnike i izvanredne mogućnosti moderne dijagnostike nego i očarava posjetitelja vatrometom boja vlastitog tijela.

povratak