LJUDSKI KOSTUR

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 11.06.2016. / 14.06.2016.
vrijeme održavanja: od 10 do 12 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Anita Adamić

Postanite i vi na jedan dan Temperance "Bones" Brennan te se upoznajte s forenzičkom antropologijom uz naše edukatorice

Tijekom radionice LJUDSKI KOSTUR djeca će se upoznati s građom ljudskog kostura i naučiti imenovati pojedine kosti u ljudskom tijelu te sami sastavljati kostur .

Radionica će se održati u subotu 11. lipnja 2016. i utorak 14. lipnja 2016. u vremenu od 10 do 12 sati. 
Radionica je namijenjena višim razredima osnovne škole. Sudjelovanje se ne naplaćuje, ali je obavezna prethodna najava sudjelovanja na email: anita.adamic@tmnt.hr

Ljudi su oduvijek fascinirani ljudskim tijelom. Prvi dokumenti o načinu na koji ono i pojedini njegovi dijelovi funkcioniraju nađeni su još na staroegipatskim papirusima. Kostur pruža potporu tijelu i daje mu oblik, potporanj je mišićima, štiti unutarnje organe te omogućuje osobi kretanje. Kostur daje jedinstven pogled u prošlost zato što otkriva priču života određenog pojedinca u određenom vremenu. Iz njega se tako mogu pročitati spol, dob, bolesti i traume osobe .

Tijekom radionice djeca će se upoznati s građom ljudskog kostura i naučiti imenovati pojedine kosti u ljudskom tijelu te sami sastavljati kostur. Nakon toga će naučiti kako razlikovati kostur žene od kostura muškarca te se i sami okušati u određivanju spola. Dobiti će uvid i u određivanje dobi u kojoj je osoba umrla te u traume i bolesti koje se često znaju vidjeti na kostima. Kosturi na kojima će učiti pripadaju ljudima koji su živjeli u Srednjem vijeku i ti se kosturi inače čuvaju u Osteološkoj zbirci Antropološkog centra Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti.

Voditeljica radionice: Anita Adamić
Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
01/4844-050, info@tmnt.hr

povratak