MAGNETSKO POLJE PLANETA ZEMLJE

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 05.05.2016. / 05.05.2016.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Ante Radonić

Odakle Zemlji magnetsko polje? Na kojim vremenskim skalama se polje mijenja? Odgovore saznajte na predavanju u četvrtak, 5. svibnja 2016.

U četvrtak, 5. svibnja 2016. u 18 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se znanstveno-popularno predavanje za građanstvo na temu:

Magnetsko polje planeta Zemlje

(Izvor polja i njegove prostorno vremenske promjene)

Predavač je doc. dr. sc. Giuli Verbanac

Paleomagnetski zapisi ukazuju da magnetsko polje Zemlje postoji barem 3.5 miljarde godina.

Odakle Zemlji magnetsko polje? Na kojim vremenskim skalama se polje mijenja? Kakvo je trenutno magnetsko polje? Na koji način Zemljino magnetsko polje međudjeluje sa magnetskim poljem Sunca? Koje značenje ima postojanje magnetskog polja za život na Zemlji? Odgovore na ova pitanja dobiti ćete na ovom predavanju.

Doc. dr. sc. Giuli Verbanac, diplomirala je na fiziku na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Magistarski rad iz područja planetologije izradila je na Sveučilištu u Berkeleyu, Kalifornija, a doktorski rad iz geomagnetizma na Geofizičkom institutu u Potsdamu, Njemačka.

Radi na Geofizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Usavršavala se na renomiranim svjetskim institucijama i sveučilištima.

Njezina znanstvena djelatnost uključuje planetarni magnetizam, modeliranje magnetskog polja Zemlje, fizikalne procese u Zemljinoj magnetosferi, interpretaciju geomagnetskih mjerenja, fiziku međudjelovanja Zemlje i Sunca, te fiziku planeta Sunčevog sustava.

Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja na dan predavanja.

Tehnički muzej "Nikola Tesla", Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050

info@tehnicki-muzej.hr

povratak