MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 18.05.2017. / 18.05.2017.
vrijeme održavanja: prema rasporedu događanja
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Kosjenka Laszlo Klemar

Radioaktivni otpad i nuklearna tehnologija te torpedo teme su sa kojima obilježavamo ovogodišnji Međunarodni dan muzeja

Svi osjećamo kako današnje vrijeme karakteriziraju rastući politički, ekonomski i ekološki problemi. Neizbježno je stoga da muzejska djelatnost, koja nastoji produbiti svoje odnose s javnošću, ponudi programe koji korespondiraju s društvenom situacijom kao i nijansiranu skalu komunikacije.

ICOM poziva na obilježavanje Međunarodnoga dana muzeja 18. svibnja. Ovo je jedinstveni trenutak kada organiziranjem raznovrsnih aktivnosti progovaramo na svjetskoj razini o preporučenoj temi koja je u ulozi promocije novih izazova javnog djelovanja suvremenoga muzeja. Slijedom velikih promijena u društvu - demokratizacija, novi komunikacijski modeli, interaktivnost i dinamizam, koji iz temelja mijenjaju rad muzeja ICOM je ove godine ponudio i intrigantnu temu naslovljenu: MUZEJI I SPORNE POVIJESTI: GOVORITI O NEIZRECIVOM U MUZEJIMA

Tehnički muzej Nikola Tesla obilježiti će Međunarodni dan muzeja sa tematskim vodstvom i predavanjem.

Renato Filipin: Tematsko vodstvo kroz Info kutak o radioaktivnom otpadu i nuklearnoj tehnologiji

Viši kustos Renato Filipin predstavit će posjetiteljima Info kutak o radioaktivnom otpadu realiziran u suradnji Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Fonda za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, postavljen s ciljem uključivanja, informiranja, i educiranja javnosti (dionika) o tematici nastajanja te zbrinjavanja radioaktivnog otpada (sukladno nacionalnoj Strategiji zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva). Kroz zanimljivo izlaganje posjetitelji će imati priliku saznati sve o putu radioaktivnog otpada od njegova nastanka do zbrinjavanja, vrstama, svojstvima i količini radioaktivnog otpada te sustavu gospodarenja njime.

Stalni postav Muzeja, Info kutak o radioaktivnom otpadu

Vrijeme održavanja: 16:00 – 17:00 sati

 

Miljenko Smokvina: „Torpeda u muzejima – Muzeji torpeda“

Predavanje „Torpeda u muzejima – Muzeji torpeda“ otvara pitanje muzealizacije torpeda, jednog od najvažnijih izuma u povijesti mornaričkih oružja, koji je izumljen i desetljećima se proizvodio u Rijeci. Muzealizacija ratne tehnike općenito, pa onda i torpeda, izaziva brojne kontraverze. Zbog negativnih konotacija vezanih  uz brojne žrtve koje je njegova uporaba uzrokovala, neki smatraju da mu nije mjesto u muzejima. S druge strane, oni kojima je primjena torpeda bila sudbonosna u obrani, spasila živote i osigurala slobodu, smatraju da su muzeji upravo prava mjesta njegove pohrane i čuvanja sjećanja na njegovu uporabu.

Predavanje se održava u kino dvorani Muzeja s početkom u 18 sati.

Ulaz na predmetna događanja je besplatan.

 

Tehnički muzej Nikola Tesla

Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050, marijo.zrna@tmnt.hr

povratak