MEĐUNARODNI DAN MUZEJA 2016.

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 18.05.2016. / 18.05.2016.
vrijeme održavanja: 9 do 17 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Katarina Ivanišin Kardum

Tehnički muzej Nikola Tesla 18. svibnja 2016. nudi besplatno sudjelovanje u prigodnim radionicama i obilazak  stalnog postava i privremenih izložbi

Povodom Međunarodnog dana muzeja 2016., na temu Muzeji i kulturni krajolik, u Tehničkom muzeju Nikola Tesla kreiran je program u skladu s našim poslanjem koje promišlja održivi razvoj i njegov odnos prema krajoliku i napretku tehnologije, povezujući baštinu (program Punom parom! i program Suhozid) i suvremenost.

Koordinator programa: Katarina Ivanišin-Kardum

Program:

9:00 - 17:00 Suhozid- vještina bez koje se nije moglo– radionica, dvorište Muzeja

10:00 – 11:00 Priroda-laboratorij boja: Tradicionalno tehnološko znanje, obilazak izložbe i   radionica

11:30 Punom parom! – vodstvo

12:00 Rudnik – vodstvo

12:30 Demonstracijski kabinet Nikola Tesla – vodstvo

13:30 - 14:30 Priroda-laboratorij boja: Tradicionalno tehnološko znanje, obilazak izložbe i   radionica

14:30 Punom parom! – vodstvo

15:00 Rudnik – vodstvo

15:30 Demonstracijski kabinet Nikola Tesla – vodstvo

 

Priroda – laboratorij boja:tradicionalno tehnološko znanje – vodstvo kroz izložbu  i radionica

Izložba Priroda – laboratorij boja predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih boja mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu, a temelji se na istraživačkom radu provedenom na krajnjem jugu Hrvatske od Pelješca do Konavala tijekom 2015. i 2016.

Danas su poznate različite metode proizvodnje i primjene boja, prije svega tehnološki postupci koji uključuju znanja mikrobiologije, kemije i druga. I sintetske i prirodne boje i one pripravljene kod kuće imaju svoje mjesto i značenje u današnjem svijetu. Bojadisanje prirodnim bojama poznato je iz prapovijesnih vremena. Često su to zahtjevni procesi koji, između ostaloga, bitno ovise o geološkim i klimatskim uvjetima. Prirodne boje ne mogu zamijeniti sintetske, ali svako nastojanje obnove tradicionalnog znanja o prirodnim izvorima boja i tehnologijama proizvodnje pridonosi očuvanju baštine. Nadalje, ta znanja mogu biti podloga istraživačkom radu pojedinca, ali i suvremene industrije u osmišljavanju ekološki i zdravstveno prihvatljivijih proizvoda kao protuteže intenzivnoj industrijalizaciji i globalizaciji.

Svrha istraživanja provedenog za ovu izložbu jest potaknuti sve nas da promatranjem prirode i krajobraza u kojima boravimo budemo svjesni potencijala i vrijednosti baštine na primjeru tradicionalnoga tehnološkog znanja o prirodnim bojama.

Nakon vodstva kroz izložbu, slijedi radionice tijekom koje će se sudionici moći okušati u bojenju prirodnih materijala otopinama biljnih ekstrakata kako su to činili naši stari.

Suhozid – radionica uz izložbu Priroda – laboratorij boja:tradicionalno tehnološko znanje

Jedna od tema izložbe Priroda – laboratorij boja:tradicionalno tehnološko znanje  je proizvodnja vapna u klačinama (vapnenicama). Suhozid je tehnika gradnje građevina od lomljenoga kamena bez upotrebe vezivnog materijala. Klačine su također bile zidane suhozidnom tehnikom, a njihovi zidovi i unutrašnjost morali su biti posebno čvrsti kako se ne bi raspali tijekom višednevnog paljenja. Stoga su klačinari svrstavani u najbolje majstore suhozida, a vještinu su počeli usvajati još odmalena, gradeći jednostavne zidove poput dvostrukog međašnog suhozida, koji je predmet radionice.

Sudionici ove cjelodnevne radionice moći će se okušati u stavljanju kamena na kamen i upoznati osnove vještine koja je stvorila naše obalne i otočne krajolike!

Autori programa: Katarina Ivanišin-Kardum u suradnji s udrugom Dragodid

Punom parom!–vodstvo

Punom parom! je pilot projekt pokretanja novo obnovljenih funkcionalnih parnih strojeva iz Odjela transformacija energije Tehničkog muzeja „Nikola Tesla“. Tijekom vodstva, strojevi se pokreću za javnost kako bi ih posjetitelji mogli doživjeti i upoznati u njihovoj cjelovitosti. Cilj je prezentirati ove predmete u pogonu najširoj javnost, uz razmatranje mjera potrebnih za održivost ovakve prezentacije tehničke baštine iz fundusa tijekom cijele godine.

Autor programa: Katarina Ivanišin-Kardum

Rudnik - vodstvo

Rudnik Jama Barbara jedinstven je muzejski sadržaj u kojem posjetitelji mogu doživjeti pravi ugođaj rudarskog života i rada. Nazvan po zaštitnici rudara sv. Barbari, svakako je za posjetitelje najprivlačniji dio Odjela geologija, rudarstvo, nafta. Izgrađen je 1963. godine i prikazuje podzemnu eksploataciju mineralnih sirovina. Osim prikaza dobivanja ugljena, posjetitelji mogu vidjeti i načine otkopavanja drugih mineralnih sirovina, primjerice boksita, olovne-cinkove- srebrne te rude željeza.

Autor programa: Željko Staklarević

Demonstracijski kabinet Nikola Tesla – vodstvo

Putem pokusa, posjetiteljima će se približiti život i djelo Nikole Tesle, pa će tako upoznati okretno magnetsko polje, Tesline visokofrekventne transformatore, bežični prijenos elektromagnetskih titraja, brod s daljinskim upravljanjem, model Tesline turbine i dr.Osim pasivnog praćenja desetak atraktivnih pokusa s tribine, neki posjetitelji u njima će i aktivno sudjelovati.

Autor programa: Renato Filipin

Ulaz je za posjetitelje (korisnike predmetnih programa) besplatan.

*Napomena: na Međunarodni dan muzeja nećemo imati vodstvo u Planetariju i izložbi Abeceda novca.

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb;

01/4844-050, info@tehnicki-muzej.hr

Informacije:

Katarina Ivanišin Kardum, katarina.ivanisin.kardum@tehnicki-muzej.hr

povratak