MEĐUNARODNI DAN MUZEJA & EUROPSKA NOĆ MUZEJA

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 18.05.2013. / 18.05.2013.
vrijeme održavanja: prema programu
organizator: Tehnički muzej

 

Tehnički muzej nudi vam 18. svibnja 2013. niz događanja vezanih za Međunarodni dan muzeja 

 

U subotu, 18. svibnja 2013., muzejiće u cijelome svijetu otvoriti svoja vrata obilježavajući Međunarodni dan muzeja te Europsku noć muzeja. Hrvatski muzeji tradicionalno se svojim programima priključuju manifestaciji za dan, a ove će godine mnogi biti dugo otvoreni za posjetitelje i u ovu svibanjsku noć.

Moto ovogodišnje manifestacije Muzej (memorija + kreativnost) = društvena promjena spaja (o)čuvanje kao tradicionalnu misiju muzeja sa zahtjevima novog vremena.

U Tehničkom muzeju će još samo 18. svibnja 2013. biti moguće razgledati izložbu SoundART / BIOArt u vremenu od 10 do 20 sati, a toga dana će i sami autori izložaka biti na raspolaganju za demonstraciju svojih djela. ULAZ JE BESPLATAN

Izložba SoundART / BIOArt prezentira produkciju I'MM_ Media laba (hacklaba) u intermedijskim umjetnostima.

Izložba je inspirirana pionirima eksperimentalnih glazbenih instrumenata Leonom Tereminom, Robertom Moogom i Daphne Oram te se dio izložaka temelji na elementu pod nazivnikom Memory tj. na retro i vintage uređaje i tehnologije, a kreativni aspekt odnosi se na kreativni pristup tehnologiji koji dovodi do stvaranja novih uređaja koji potom služe kao instrumenti, odnosno alati za izvedbu zvučnih i vizualnih performansa. Koncept izložbe od gledatelja zahtijeva osim pažnje i aktivniju ulogu od pukog promatrača i posjetitelja izložbe. Aspekt društvene promjene manifestira se upravo u aktivnom i kreativnom pristupu tehnologijama i njihovim masovnim proizvodima, njihovu recikliranju, odnosno etičkom i ekološkom pristupu elektroničkim napravama koje zastarijevanjem ne završavaju na otpadu nego postaju elementom novih uređaja nastalih i korištenih u sklopu kreativnih praksi DIY (Do-It-Yourself) i DIWO (Do-It-With-Others) scene kao i zajednice open source hardwarea.

Više možete saznati na https://www.facebook.com/pages/Tehni%C4%8Dki-muzej/335802459827986?ref=tn_tnmn

Radno vrijeme stalnog postava Tehničkog muzeja toga dana je od 9 do 13 sati, sa redovitim stručnim vodstvima kroz Rudnik u 11 sati, u odjelu Nikole Tesle u 11.30 i u Planetariju u 12 sati.

Pojedinačni posjet zbirkama Muzeja toga dana je besplatan, osim Planetarija. Najavljene grupe plaćaju ulaznicu, a isto tako naplaćuje se i posjet Planetariju.

Muzejske pričalice 18. svibnja, 9 - 13 sati

Svi muzejski predmeti imaju svoje priče i komuniciraju s posjetiteljima, a o percepciji, znanju i iskustvu posjetitelja ovisi doživljaj i razumijevanje muzejskog predmeta.U ovoj akciji smo se odlučili posjetiteljima pružiti priliku da pričaju o predmetima i doživljajima u muzeju, da snime vijesti iz muzeja i postanu Muzejske pričalice.

Svi mogu samostalno snimiti Vijesti iz muzeja u bilo kojem odjelu muzeja gdje su postavljene siluete ili na ulazu u Tehnički muzej gdje je postavljen stol za vijesti. Organizirano snimanje sudionika akcije je u 10, 11 12 i 13 sati, a snimke će biti objavljene na facebook stranici Tehničkog muzeja. Za maloljetne posjetitelje potrebna je dozvola roditelja.

Pozivamo Vas da svoje slike i snimke iz Tehničkog muzeja podijelite na našoj facebook stranici.

U tijeku je i izložba Život s automobilom (1972. - 2012.) koju možete razgledati od 9 do 13 sati.

 

Dana 14. svibnja otvorili smo i naš novi stalni odjel i infocentar Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost.

povratak