MEĐUNARODNI DAN ZNANSTVENIH CENTARA I MUZEJA ZNANOSTI

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 10.11.2016. / 10.11.2016.
vrijeme održavanja: prema programu
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla

Prigodnim programom 10. studenog 2016. obilježiti ćemo Međunarodni dan znanstvenih centara i muzeja znanosti

Međunarodni dan znanstvenih centara i muzeja znanosti (ISCSMD) zajednički je projekt Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), Međunarodnog savjeta za muzeje (ICOM), Udruge muzeja znanosti i tehnologije (ASTC) i pet glavnih centara i mreža znanstvenih muzeja u svijetu.

10. studenog 2016., u Parizu na konferenciji u organizaciji UNESCOa, istražiti će se najbolje prakse javnog angažmana u održivoj znanosti putem niza intelektualno poticajnih sesija.

Istog dana, Tehnički muzej Nikola Tesla nudi besplatno sudjelovanje u prigodnom programu.

Koordinator programa: Katarina Ivanišin-Kardum

Program:

10:00 - 11:30  Nikola Tesla i detektivi – radionica, Demonstracijski kabinet Nikola Tesla i odjel Prometna sredstva

13:00 – 15:00  Homo Volans – leteći čovjek Fausta Vrančića radionica, Znanstveni kvart INTERLIBERA, Paviljon 6, Zagrebački Velesajam

15:30 – 16:00      Demonstracijski kabinet Nikola Tesla – vodstvo

18:00 – 19:00      Ziba-plava zvjezdica – prezentacija ilustrirane knjige za djecu i mlade, Planetarij Tehničkog muzeja Nikola Tesla

20:00 – 21:00  Znanost i svemir – predavanje,  kinodvorana Tehničkog muzeja Nikola Tesla

 

Nikola Tesla i detektivi – radionica

Autorica i voditeljica: Anita Adamić

Stručni suradnik: Renato Filipin i Neda Staklarević

Uzrast: od 4. do 6. razreda osnovne škole

Broj sudionika: 20

Našem velikom znanstveniku i izumitelju Nikoli Tesli netko je ukrao nacrt uređaja za zračni prijevoz bez kojega ne može dovršiti svoj izum! Na početku radionice djeca će odslušati vodstvo u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle te će biti upućena u priču i zadatke radionice: netko je  Nikoli Tesli iz njegova kabineta ukrao dio važnog nacrta Uređaj za zračni prijevoz te Tesla angažira detektive da  pronađu ukradeni nacrt. Kradljivcu je cijela priča samo igra te za naše detektive ostavlja zagonetke. Zagonetke su vezane uz prometna sredstva kojima je putovao diljem svijeta bježeći pred detektivima. Kada djeca odgonetnu prometno sredstvo o kojem je u zagonetki riječ, moraju otići do njega i pronaći dio nacrta. Na taj način sakupljaju dijelove nacrta koje spajaju u smislenu cjelinu čime rješavaju slučaj.

*za sudjelovanje u ovoj besplatnoj radionici potrebno je najaviti se na email: anita.adamic@tmnt.hr

 

Homo Volans – leteći čovjek Fausta Vrančića radionica

Autori i voditelji radionice: Katarina Ivanišin-Kardum i Ivan Halić

Stručna suradnica: Kristina Kalanj

U uvodnom dijelu radionice sudionici će se ukratko upoznati s životom i djelom Fausta Vrančića, jednog od najvećih hrvatskih znanstvenika. Prezentirat će se i njegova knjiga Machinae novae (Nove naprave), koja je jedno od najvažnijih djela iz područja tehnike s početka XVII. st. Na 49 bakrotisaka Vrančić prezentira 56 izuma i tehničkih konstrukcija, a među njima i nekoliko tuđih projekata za koje je držao da se uklapaju u njegovo djelo. Uslijedit će izrada letećeg čovjeka- padobrana po uzoru na bakropis  iz knjige Machinae novae. Padobrane će sudionici moći ponijeti sa sobom.

Uzrast: od 1. do 8. razreda osnovne škole

Broj sudionika: 20

*napomena: za sudjelovanje u ovoj radionici prijave direktno preko Interlibera

 

Demonstracijski kabinet Nikola Tesla – vodstvo

Autor i voditelj programa: Renato Filipin

Putem pokusa, posjetiteljima će se približiti život i djelo Nikole Tesle pa će tako upoznati okretno magnetsko polje, Tesline visokofrekventne transformatore, bežični prijenos elektromagnetskih titraja, brod s daljinskim upravljanjem, model Tesline turbine i dr. Osim pasivnog praćenja desetak atraktivnih pokusa s tribine, neki posjetitelji u njima će i aktivno sudjelovati.

*napomena: besplatne ulaznice za ovo vodstvo mogu se podignuti na blagajni Muzeja neposredno prije vodstva

 

Ziba-plava zvjezdica – prezentacija knjige

Voditelji: Ante Radonić, voditelj Planetarija i autorice knjige  Tatjana Kadoić Grmuša - tekst i Ana Kadoić – ilustracije

Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade - Klub prvih pisaca prezentirat će ilustriranu knjigu za djecu i mlade. Izdavač: Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade - Klub prvih pisaca, urednica gđa Silvija Šesto.

*napomena: besplatne ulaznice za prezentaciju mogu se podignuti na blagajni Muzeja neposredno prije događaja

 

Znanost i svemir – predavanje

Autor i voditelj: Ante Radonić

Ovim predavanjem posjetitelje ćemo upoznati sa najnovijim spoznajama o Svemiru. Bit će riječi o dramatičnim događajima u svemirskom prostoru i o širenju Svemira. Osvrnut ćemo se i na otkriće dosad najdalje poznate galaksije čije je svjetlo do nas putovalo preko 13 milijardi godina. Predavanje će biti popraćeno mnogobrojnim slikama.

*napomena: besplatne ulaznice za ovo predavanje mogu se podignuti na blagajni Muzeja na dan predavanja

povratak