MOLEKULE KOJE SU PROMIJENILE SVIJET

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; IZLOŽBENA DVORANA
datum početka/završetka: 01.06.2016. / 23.10.2016.
radno vrijeme: utorak–petak: 10 – 19; subota–nedjelja: 10 – 17; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
cijena ulaznice: pojedinačni posjet 15 KN, grupni posjet 10 KN, djeca do 7 godina besplatno
autor stručne koncepcije: Ljiljana Fruk
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla

Izložba Molekule koje su promijenile svijet posvećena je molekulama koje su mijenjale nas život, kulturu i društvene tokove

Izložba Molekule koje su promijenile svijet posvećena je molekulama koje su mijenjale nas život, kulturu i društvene tokove. Uz pomoćstereoskopskog 3D-prikaza strukture molekula te dodatnih informacija prikazani su ne samo njihova izuzetno zanimljiva povijest, svojstva i upotreba veći česti sukobi teorije i primjene, očekivanja i rezultata koji prate tijek znanstvenih otkrića.

Neke od prikazanih molekula poput vode i ugljičnog dioksida postoje od samih geoloških početaka Zemlje, dok su druge poput polietilena i DDT-ja nastale u kemijskim laboratorijima. Neke imaju sasvim jednostavne strukture sastavljene tek od nekoliko atoma, a druge su toliko komplekse da su kemičarima trebale godine da ih priprave metodama kemijske sinteze. Ipak, svima je zajedničko da su mijenjale i još uvijek mijenjaju naš život, društvo, povijest te način na koji vidimo svijet i razmišljamo o njemu.

Dvije su molekule osobito utjecale na razvoj novih tehnologija koje mijenjaju svijet i imat će veliku ulogu u budućnosti, DNK i fuleren, čije je razumijevanje pokrenulo razvoj molekularne biologije i nanotehnologije.

Izložak Quintessence posvećen je DNK-u i njegovoj ulozi u genetici i nanotehnologiji, dok instalacija Vidjeti nevidljivo na interaktivan način prikazuje svijet nanočestica i nanomaterijala.

Prvi se put kao zvučna kulisa upotrebljavaju molekularne pjesme Thierryja Delatoura, kemičara koji transponira vibracije molekula u čujne frekvencije kako bismo mogli čuti nečujno – začuđujuće i ponekad neobično harmonične pjesme molekula.

Centralni dio izložbe čine 3D projekcije 25 molekula koje su utjecale ne samo na razvoj kemije i znanosti općenito, nego također na povijest i društvo, na razvoj civilizacije.

Projekt je koncipiran tako da popularizira kemiju i istovremeno prikaže na koji način su određena otkrića usmjeravala razvoj znanosti i društva. Uz projekcije molekula i osnovne podatke o molekularnoj strukturi, posjetitelj interaktivno bira i dodatne informacije o otkriću, povijesti, svojstvima i društvenom utjecaju pojedine molekule.

Izložba je namijenjena svima, ne zahtijeva predznanje, a zamišljena je kao inspirativni uvid u kemiju svima poznatih molekula. Istovremeno daje pregled važnih povijesnih događaja i društvenih promjena na koje je otkriće ili upotreba predstavljenih molekule utjecala. Stoga je izložba zanimljiva ne samo sa znanstvenog stajališta već i zato što stavlja kemiju u društveni kontekst.

Izložba Molekule koje su promijenile svijet ostvarena je 2011. uCentru za funkcionalne nanostrukture (CFN), KIT, Karlsruhe, a održana je u glasovitom muzeju ZKM (Centar za umjetnost i medije).

Autorica izložbe Ljiljana Fruk doktorica je kemije i znanstvenica koja proučava nanostrukture. Rođena je u Krapini, diplomirala je kemiju u Zagrebu gdje je 1998. godine dobitnica rektorove nagrade. Kao dobitnica brojnih stipendija (Humboltova, Marie Curie i dr.) znanstvenu karijeru nastavila je u inozemstvu. Od 2014. radi na Tehnološkom institutu u Karlsruheu, a od 2015. predaje na Sveučilištu Cambridge - Odjelu biotehnologije i kemijskog inženjerstva.

Dr. Fruk 3. lipnja 2016. u Muzeju će održati predavanje Molekule i sav taj nano.

Dostupna je i popratna mobilna aplikacija za iPhone i Android na hrvatskome, engleskom i njemačkom jeziku, izrađena upravo u povodu izložbe u Zagrebu.

https://itunes.apple.com/gb/app/molecules-that-changed-world/id1102745607
https://play.google.com/store/apps/details?id=de.zkm.bild.molecules

Izložba je ostvarena uz financijsku potporu Grada Zagreba i Ministarstva kulture RH.

Najave grupa: marijo.zrna@tmnt.hr; 01/4844-050 ili 01/4881-626

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb; 01/4844-050; info@tmnt.hr

povratak