MUZEJSKI RUDNIK PRIVREMENO ZATVOREN ZBOG OBNOVE

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 21.02.2017. / 13.03.2017.
organizator: Tehnički muzej "Nikola Tesla"
voditelj: Davorka Petračić

Od utorka 21. veljače do ponedjeljka 13. ožujka 2017. muzejski rudnik će biti zatvoren za posjetitelje zbog radova na obnovi podgrade

Poštovani posjetitelji,

zbog periodičkog održavanja i radova na zamjeni podgrada, naš rudnik Jama Barbara biti će privremeno nedostupan za razgledavanje.

Predviđeni radovi trajati će od utorka 21. veljače do ponedjeljka 13. ožujka 2017.

Zahvaljujemo na razumijevanju i strpljenju.

Jama Barbara je i u svjetskim razmjerima vrlo rijedak cjeloviti prikaz rudarske tematike. Radovi na izradi Rudnika počeli su 1961., a 1963. primio je svoje prve posjetitelje.

Povijest Rudnika počinje pozivom Savjeta Tehničkog muzeja, u suradnji s tadašnjim direktorom Muzeja Predragom Grdenićem, Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu da se uključi u izradu projekta rudarskog odjela u Muzeju na površinskome i u podzemnome izložbenom prostoru. Fakultet se rado odazvao pozivu jer se tako promovirao rudarski studij te je to ujedno bila prilika za očuvanje tehničke kulture i tradicije vezane uz hrvatske rudnike. Olakotna okolnost bila je mogućnost da se rudnik izgradi u prirodnoj veličini u podzemnim prostorima Muzeja koji su služili za ventilaciju izložbenog prostora nekadašnjeg Velesajma. Za izradu projekta rudarskog odjela bio je zadužen prof. dr. sc. Vladimir Abramović, koji je tada bio asistent na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu.

Prvo sveobuhvatno uređenje, obnova dotrajalih podgrada, bilo je 1975. Tijekom sljedećih godina Rudnik je još nekoliko puta obnavljan i nadopunjivan novim sadržajima. Na radilišta su postavljene lutke rudara u radnim položajima, povećana je zbirka rudarskih alata, a jamske zalihe ugljena i boksita neprekidno se nadopunjuju.

Kroz Rudnik su dosad prošla gotovo dva i pol milijuna posjetitelja. Od samoga se početka njime koriste nastavnici i studenti Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta za održavanje pojedinih segmenata svoje teorijske i praktične nastave te je u njemu izrađeno nekoliko diplomskih radova.

Nakon posljednje obnove 1995., rudarska jama dobila je i svoje ime: Barbara. Kao što nalaže rudarska tradicija, i muzejska jama dobila je žensko ime – po zaštitnici rudara Svetoj Barbari.

 

Tehnički muzej „Nikola Tesla“

Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050; marijo.zrna@tmnt.hr

povratak