NEBESKI VITEZOVI SLAVONSKE RAVNI

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 25.10.2012. / 25.10.2012.
vrijeme održavanja: 18 SATI
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Neda Staklarević

 

Uz izložbu OLUJA U MINIJATURI održati će se u četvrtak, 25. listopada u 18 sati prigodno predavanje uz projekciju filma na temu Nebeski vitezovi slavonske ravni

 

Osnovu ovog dokumentarnog filma snimila je skupina dragovoljaca iz Satnije hrvatskih umjetnika tijekom proljeća 1992. s pripadnicima Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, rekonstrukcijom djelovanja uz snimljene izjave aktivnih sudionika tih događaja.

Izjave ostalih svjedoka vezanih uz aktivnosti postrojbe i događaje na istočno-slavonskom ratištu upotpunjuju cjelokupnu sliku okruženja i okolnosti u kojima je Samostalni zrakoplovni vod  izvršavao svoje zadaće, te pozitivne efekte na moral hrvatskih branitelja.

Organizator filmskog projekta: Vinko Šebrek

Redatelji: Vinko Brešan, Dubravko Jelačić-Bužimski i Ivan Ott

Redatelj emisije: Vladimir Brnadić

Komentator/predavač: Vladimir Rajtar

 

Predavač je Vladimir Rajtar.

Vladimir Rajtar rođen je 1954. u Gradečkom Pavlovcu pokraj Vrbovca. Osnovnu školu završava u Gradecu, a Vazduhoplovnu gimnaziju „Maršal Tito“ u Mostaru. Godine 1976. na promociji u Vazduhoplovnoj vojnoj akademiji u Zadru dobiva čin potporučnika i zvanje pilota.

Kao major, pilot transportnog zrakoplova i s osamnaest godina staža u Savezu komunista Jugoslavije, dana 2. srpnja 1991. odbija izvršiti zadaću te napušta Jugoslavensku narodnu armiju. Pripadnik je Samostalnog zrakoplovnog voda Osijek od studenoga 1991., a zapovjednikom postaje 2. prosinca do demobilizacije postrojbe u mjesecu svibnju 1992. Do 2003. radi u Zapovjedništvu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, a potom u Hrvatskoj kontroli zračne plovidbe.

 

Ulaz  slobodan!

povratak