NOĆ KNJIGE

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 23.04.2014. / 23.04.2014.
vrijeme održavanja: od 18 do 22 sata
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Kristina Kalanj

Posjetite nas 23. travnja 2014. tijekom NOĆI KNJIGE i pogledajte ponudu naših izdanja uz prigodne izložbe, promocije, predavanja...

Noć knjige je manifestacija kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava kako bi se afirmirala kultura čitanja, potaknuli razgovori o literaturi, podigla svijest o važnosti knjige u svakom društvu i svakom vremenu.

Tokom manifestacije Noći knjige 2014. u knjižarama, knjižnicama, školama i drugim zainteresiranim prostorima i ustanovama diljem Hrvatske održat će se raznovrsna događanja: javna čitanja, potpisivanja knjiga, druženja s autorima, radionice, izložbe i sl., s ciljem da se oči javnosti usmjere na knjigu, u svim njezinim tradicionalnim i modernim oblicima.

23. travnja obilježava se Svjetski dan knjige i autorskih prava, proglašen 1995. na Glavnoj skupštini UNESCO-a, kao simbolični datum u svjetskoj književnosti jer su toga dana 1616. umrli Miguel de Cervantes, William Shakespeare i Inca Garcilaso de la Vega. Istog su datuma tijekom godina rođeni ili umrli ugledni autori kao što su Maurice Druon, K. Laxness, Vladimir Nabokov, Josep Pla i Manuel Mejía Vallejo.
Dana 22. travnja obilježava se Dan hrvatske knjige, odlukom Sabora Republike Hrvatske od 1996. godine, u spomen na Marka Marulića koji je toga datuma 1501. godine dovršio Juditu.

Obilježavajući Svjetski dan knjige i autorskih prava, UNESCO poziva čitatelje, autore, prevoditelje, izdavače, nastavnike, knjižničare, javne institucije, neprofitne organizacije i privatni sektor da promiču knjigu, čitanje i izdavaštvo, uz zaštitu autorskih prava.
U SAD, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Irskoj… 23. travnja se održava i World Book Night (Svjetska noć knjige), godišnja proslava kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, za koju se tiskaju posebne besplatne knjige i dijele svima željnima čitanja.

U Hrvatskoj se Noć knjige održava od 2012. godine. Od 2014. godine Noć knjige održava se i u Sloveniji i Crnoj Gori. Ove godine, 370 sudionika je prijavilo 699 programa i 190 akcija.

Organizatori Noći knjige su: Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Noć knjige 2014. podržava Odjel za UNESCO pri Ministarstvu kulture Republike Hrvatske, a održava se pod pokroviteljstvom Vlade Republike Hrvatske.

Raspored događanja u Tehničkom muzeju:
ULAZ JE SLOBODAN


18.00 - 19.00 Tehnički muzej, Planetarij
Predavanje
Naše nebo i Oton Kučera
Predavač: Ante Radonić

Naše nebo autora Otona Kučere jedno je od prvih djela o astronomiji pisano na hrvatskom jeziku popularno-znanstvenog karaktera
(ograničen broj raspoloživih mjesta, besplatne ulaznice se podižu na blagajni Tehničkoga muzeja od 09.00-17.00 sati, 22. i 23. travnja 2014.)

19.00 - 20.00 Tehnički muzej, izložbena dvorana
Tradicionalne brodice hrvatskoga Jadrana

Predstavljanje monografije autora Luciana Kebera u izdanju Tehničkoga muzeja uz potpisivanje knjige i druženje s autorom L. Keberom, pomorskim kapetanom, maketarom i istraživačem povijesti hrvatske tradicionalne brodogradnje

21.00 - 22.00 Tehnički muzej, mala dvorana
Predavanje
Iščitavanje svemira
Predavač: Ante Radonić

18.00-22.00 Tehnički muzej, izložbena dvorana
Na istoj valnoj duljini

Izložba knjiga iz fonda knjižnice Tehničkoga muzeja o vrstama i svojstvima valova u prirodi te srodnim tehničkim izumima
Autor izložbe: Kristina Kalanj

18.00-22.00 Tehnički muzej, izložbena dvorana
Vizionarstvo u tehnici
Izložba knjiga iz fonda knjižnice Tehničkoga muzeja o najistaknutijim izumima raznovrsnih područja tehnike i znanosti, obrta i industrije
Autor izložbe: Kristina Kalanj

18.00-22.00 Tehnički muzej, izložbena dvorana
Brodice hrvatskoga Jadrana

Izložba maketa brodica hrvatske tradicionalne brodogradnje
Autor izložbe i maketa: Luciano Keber

18.00-22.00 Tehnički muzej, izložbena dvorana
Dvadeset godina muzejske knjige - publikacije u izdanju Tehničkoga muzeja od 1994-2014.
Razgovori i noćno čitanje knjiga

18.00-22.00 Tehnički muzej, izložbena dvorana
Prigodna prodaja publikacija u izdanju Tehničkoga muzeja
Posjetiteljima će za kupnju biti dostupne publikacije iz opusa dvadesetogodišnje izdavačke djelatnosti Tehničkoga muzeja

povratak