NOĆ KNJIGE

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 23.04.2015. / 23.04.2015.
vrijeme održavanja: od 18 do 21 sat
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Kristina Kalanj

Posjetite nas 23. travnja 2015. tijekom NOĆI KNJIGE i zabavite se i istražite izdavački opus Tehničkoga muzeja uz prigodne izložbe, predavanja i noćno čitanje knjiga

Noć knjige je manifestacija kojom se afirmira ljubav prema knjizi i čitanju, a kojom se obilježava Svjetski dan knjige i autorskih prava (23. travnja). Kako se dan ranije, 22. travnja obilježava i Dan hrvatske knjige, ova dva važna datuma povezuju se u jedinstvenu manifestaciju, u svrhu promicanja knjige, kulture čitanja, autora i izdavaštva.

Povodom Noći knjige, knjižare i knjižnice, škole, javni prostori i ustanove na širem području RH postaju mjesto odvijanja raznovrsnog i širokoj publici zanimljivog programa.
Noć knjige održava se i u specijalnim knjižnicama, muzejima, klubovima, kinima… (od 2014. godine i u bolnicama i zatvorima) povezujući u ljubav prema knjizi medicinare, muzealce, meteorologe, psihologe, arhitekte, fotografe…

Noći knjige ima i svoju matineju (dnevna događanja) prilagođena najmađem uzrastu. U programima sudjeluju škole, vrtići te ostale odgojno-obrazovne ustanove koje su prepoznale ovu manifestaciju kao priliku za promociju knjige i čitanja među djecom i mladima.

Noć knjige je organizirana kako bi se, bez zatvaranja očiju pred nelijepom svakodnevicom, barem na jedan dan više govorilo o čaroliji stvaranja i radosti čitanja knjiga. Cilj je projekta kroz jedinstvenu manifestaciju potaknuti kulturu čitanja i uvažavanja knjige kao civilizacijskog i kulturološkog dosega. Ciljevi Noći knjige uključuju:  obilježavanje Svjetskog dana knjige i autorskih prava te Dana hrvatske knjige; promicanje knjige, kulture čitanja, prevođenja, izdavaštva, knjižnica, autora i čitatelja; povezivanje institucija, organizacija, neprofitnih i interesnih skupina te tvrtki koje se bave knjigom u svrhu promicanja knjige i kulture čitanja; poboljšanje suradnje knjižara, nakladnika, medija i državnih institucija te otvaranje dijaloga između književne produkcije i publike; organizaciju javnih tribina, okruglih stolova i rasprava koje bi poticale na međusobni dijalog u rješavanju problema statusa knjige, autora, prevoditelja, izdavača i knjižnica; te povezivanje lokalnih zajednica.
Manifestacija Noć knjige pokrenuta je 2012. godine na inicijativu Zajednice nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore i udruge Knjižni blok, kojima su se u organizaciji pridružili Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, te portal za knjigu i kulturu Moderna vremena Info.

Pozivamo vas na program Noći knjige u Tehničkom muzeju:

18.00-21.00
Faust Vrančić - Machinae novae
Izložba Tehničkoga muzeja povodom 400-te obljetnice izdavanja djela „Machinae novae“ („Novi strojevi“) , jednog od kapitalnih djela kulturne tehničke baštine. Autor izložbe Ivan Halić.
Sudjeluje: Ivan Halić.

18.00-21.00
Dvadeset godina muzejske knjige
Publikacije u izdanju Tehničkoga muzeja od 1994.-2015. Izložba knjiga, razgovori i noćno čitanje. Autorica izložbe i voditeljica Kristina Kalanj.
Sudjeluje: Kristina Kalanj

18.00-21.00
Popularnoznanstvene knjige, časopisi i multimedijsko izdavaštvo
Izložba publikacija, integralni dio programa 13. festivala znanosti u Tehničkom muzeju.

18.30 - 19.30
Faust Vrančić kao autor djela Machinae novae
Predavanje u kino-dvorani Tehničkoga muzeja.
Predavač  Marijana Borić.

20.00 - 21.00
Nova istraživanja Sunčeva sustava
Predavanje u kino-dvorani Tehničkoga muzeja.
Predavač  Ante Radonić

Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050, info@tehnicki-muzej.hr

 

povratak