NOĆ MUZEJA 2010. U TEHNIČKOM MUZEJU

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 29.01.2010. / 29.01.2010.
vrijeme održavanja: 18.00 - 24.00
organizator: Tehnički muzej, Zagreb
voditelj: Miljenko Paunović

Radno vrijeme Tehničkog muzeja u akciji Noć muzeja bit će nešto skraćeno ( 18 – 24 sata ) zbog neadekvatnih uvjeta kvalitetnog boravka zaposlenika Muzeja i posjetitelja: grijanje ne postoji (unutarnja temperatura gotovo jednaka vanjskoj), nedostatak  rasvjete u dvorištu kao i samom izložbenom prostoru Muzeja, nedostatak  adekvatnog sanitarnog čvora. 
 
PROGRAM

Odjel vatrogastva:  nizom izvornih izložaka – ručnih i motornih vatrogasnih štrcaljki, zaprežnih vatrogasnih vozila, ljestava, cijevi, mlaznica i druge opreme koja se koristi u vatrogastvu te uz bogatu likovnu i tekstualnu prateću građu prikazan je razvoj vatrogasne tehnike, s osobitim naglaskom na područje Hrvatske.

Odjel transformacije energije: prikazan je razvoj izuma i rješenja kroz povijest naše civilizacije u nastojanju da se „manje vrijedni“ oblici energije transformiraju u kvalitetnije i za ljudske potrebe primjerenije.

Odjel prometnih sredstava : tijekom tisućljeća čovjek je korak po korak osvajao prostranstva kopna, svladavao vodene prepreke i pobijedio Zemljinu gravitaciju. U ovom odjelu prikazan je razvoj transportnih sredstava na kopnu, u vodi i u zraku.

Demonstracijski kabinet Nikola Tesla: u kabinetu su izložene vjerne replike Teslinih najvažnijih strojeva i naprava na kojima se izvode zanimljivi pokusi.

Raspored predavanja uz pokuse u Demonstracijskom kabinetu Nikole Tesle:  u 18.30; 19.30; 20.30; 21.30 i 22.30 sati (najviše 100 posjetitelja po predstavi).

Predavači su Renato Filipin, viši kustos i Mario Mirković, demonstrator.

Odjel astronomije s planetarijem: udomljuje modele najpoznatijih svemirskih letjelica, raketa-nosača i orbitalnih stanica koji prikazuju početak razvoja astronautike. U kupoli planetarija, projekcijom na umjetnom nebeskom svodu i predavanjem, posjetiteljima se dočarava vjeran izgled zvjezdanoga neba.

Raspored predavanja u planetariju:

18:30  Ante Radonić: Ovo je noć opozicije Marsa

19:30  Ante Radonić:  Upoznajmo najljepši dio neba

20:30  Ogren Variola:   Skriveni objekti noćnog neba

21:30  Ante Radonić:   Roboti na crvenom planetu

22:30  Ogren Variola:   Vidljivi i nevidljivi planeti

(najviše 70 posjetitelja po predavanju). Predavači su Ante Radonić, voditelj planetarija i Ogren Variola, vodič demonstrator.

Prigodna prodaja muzejskih publikacija, CD ROM-a, suvenira

 
ULAZNICE ZA PLANETARIJ  I DEMONSTRACIJSKI KABINET NIKOLE TESLE DIJELE SE OD 18 SATI,  U PETAK, 29. SIJEČNJA 2010.

MOGUĆE JE PODIĆI NAJVIŠE 2 ULAZNICE ZA NAVEDENA PREDAVANJA.

NE PRIMAMO TELEFONSKE REZERVACIJE I NAJAVE GRUPA .
 
Zahvaljujemo na susretljivosti i pozivamo vas da nam se pridružite na „polarnoj“ Noći muzeja!

povratak