Nuklearna fuzija: energija budućnosti

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 02.03.2016. / 02.03.2016.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Ante Radonić

Što je to nuklearna fuzija te na koji način fuzija može stvoriti gotovo neograničeni izvor energije samo iz slane vode možete saznati na prigodnom predavanju

U srijedu, 2. ožujka 2016. u 18 sati u kino dvorani Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se znanstveno-popularno predavanje za građanstvo na temu:

Nuklearna fuzija: energija budućnosti

Predavač je doc. dr. sc. Matko Glunčić

Prošli mjesec svijet je napravio ogroman korak prema čistoj, neograničenoj energiji nuklearne fuzije. Naime, fizičari na "Max Planck institute" u Njemačkoj po prvi put su "upalili" jedan od najvećih svjetskih fuzijskih reaktora - stellarator. U ovom predavanju naučit ćemo što je to nuklearna fuzija te na koji način fuzija može stvoriti gotovo neograničeni izvor energije samo iz slane vode. Naučit ćemo kako Sunce koristeći fuziju stvara svjetlost i toplinu već 4.5 milijarde godina i što znanstvenicima na Zemlji stoji na putu ostvarivanja fuzije. Pričat ćemo o glavnim idejama ugrađenim u stellarator i raspravljati o drugim znanstvenim pokušajima kontroliranja fuzije.

Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme.

Tehnički muzej "Nikola Tesla", Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050

www.tehnicki-muzej.hr

www.facebook.com/Tehnički-muzej-Nikola-Tesla-335802459827986/

povratak