OD VIJAKA DO JUNAKA – JOSEF RESSEL

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 04.10.2011. / 27.11.2011.
otvorenje: 12 sati
radno vrijeme: utorak - petak: 9.00 - 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00; ponedjeljkom i blagdanima: zatvoreno
organizator: Tehnički muzej Zagreb, Tehniški muzej Slovenije

U Tehničkom muzeju od 4. listopada do 27. studenog 2011. gostuje pokretna izložba Od vijaka do junaka – Josef Ressel, koju će postaviti Tehniški muzej Slovenije

Tehnički muzej u Zagrebu će od 4. listopada do 27. studenog 2011. ugostiti pokretnu izložbu Od vijaka do junaka – Josef Ressel, koju će postaviti Tehniški muzej Slovenije.
 
Izložbu će u Tehničkom muzeju 4. listopada 2011. u 12 sati otvoriti veleposlanik Republike Slovenije u Hrvatskoj, njegova ekscelencija Vojko Volk.
 
Ova izložba je prvi put postavljena 2007. povodom 150. godišnjice smrti tog naprednog šumara i plodnog izumitelja češko-njemačkoga porijekla, austrijskog državljanstva koji je radio u Sloveniji, Hrvatskoj i Italiji.
 
Josef Ressel se rodio 1793. u češkom mjestu Chrudim, a umro 1857. u Ljubljani gdje je i pokopan. Bio je aktivni sudionik industrijske revolucije, a povijest će ga pamtiti po izumu brodskog vijka.
 
Ressel se bavio i poboljšavanjem tla, a kao šumar je po Sloveniji i Istri uvodio napredno gospodarenje te pošumljavanje krških područja. Pored djelovanja na području šumarstva i drvne industrije veliki dio izumiteljskog rada posvetio je energetici i prometu. Imao je široki raspon interesa u tadašnjoj tehnici od rudarstva i metalurgije do kemije, graditeljstva, stočarstva i vojne tehnike. Osim što je bio svestrani izumitelj, njegovi suvremenici su ga opisali kao čovjeka veseloga duha i srdačnoga prijatelja. U Novicama iz 1858. o Josefu Resselu su napisali: Volio je cijeli svijet, nikada nije težio zaradi, jer sebičnosti nije poznavao i to je uzrok da je živio nepoznat i nepoznat umro.
 
Na izložbi će biti prikazan životni put i svestrano djelovanje Josefa Ressela.
 
Prva polovina 19. st. je vrijeme velikih promjena na svim područjima, pa je zato kao uvod u izložbu prikazana kratka video projekcija najznačajnijih događaja tog vremena. Resselova kreativnost i inovativnost je predočena modelima njegovih izuma koji su posuđeni iz Tehničkog muzeja u Beču, Nacionalnog tehničkog muzeja iz Praga, Pomorskog muzeja Sergej Mašer iz Pirana, te iz zasebne zbirke Janka Samse. Mogu se vidjeti modeli brodskih vijaka, teleprintera, naprave za plovidbu protiv riječnoga toka, cestovnoga vozila na parni pogon, vjetrene naprave i broda Civetta. Još je izložen model zanimljive naprave za letenje na parni pogon koju je počeo razvijati Josef, a autorska prava je zaštitio njegov sin Henrik. Način rada brodskog vijka posjetioci mogu vidjeti putem funkcionalnog modela kojega su konstruirali i napravili učenici Školskog centra Ljubljana. Izložba je dobila naziv Od vijaka do junaka zato jer je Josef Ressel dobio priznanje i slavu za svoje zasluge tek nakon smrti.
 
Izložbu je priredio dr. Sandi Sitar, profesor povijesti umjetnosti i doktor povijesnih znanosti sa suradnicima iz Tehničkog muzeja Slovenije. Nastala je u suradnji s Nacionalnim tehničkim muzejom iz Praga, Tehničkim muzejom iz Beča, Gradskom općinom Chrudim, Regionalnim muzejom u Chrudimu, Pomorskim muzejom iz Trsta, Pomorskim muzejom „Sergej Mašera“ iz Pirana te Školskim centrom Ljubljana.
 
Izložba je do sada gostovala po Sloveniji, te u Češkoj, Poljskoj i Rijeci.

povratak