Oton Kučera i zvijezde

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 06.11.2013. / 06.11.2013.
vrijeme održavanja: 18 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Ante Radonić

U srijedu, 6. studenoga 2013. u 18 sati održat će se predstavljanje knjige Oton Kučera Per aspera ad astra (Kroz trnje do zvijezda)

U srijedu, 6. studenoga 2013. u 18 sati u kinodvorani Tehničkog muzeja, Zagreb, Savska cesta 18, održat će se predstavljanje knjige:

Oton Kučera Per aspera ad astra (Kroz trnje do zvijezda)

O knjizi će govoriti njeni autori Tatjana Kren i Branko Hanžek.

Poslije predstavljanja knjige uslijedit će drugi dio ove priredbe. U planetariju Tehničkog muzeja Ante Radonić održat će predavanje:

"Naše nebo i Oton Kučera"

U monografiji o hrvatskom velikanu Otonu Kučeri (1857.-1931.) obuhvaćena su dugotrajna istraživanja o njegovu životu i djelu te objavljeno obilje dokumenata i slika. Prikazan je Kučerin doprinos hrvatskome srednjoškolskom obrazovanju. Detaljno je prikazano njegovo djelovanje u Hrvatskome prirodoslovnom društvu i osnivanje Zvjezdarnice na Popovu tornju u Zagrebu. Prikazan je Kučerin doprinos hrvatskome visokoškolskom obrazovanju i tehnici kao i  hrvatskoj znanosti i njenoj popularizaciji. Kučera se istaknuo i na razvijanju i očuvanju hrvatske kulturne baštine, posebice kao predsjednik Matice hrvatske. Značajan je i Kučerin doprinos hrvatskom planinarstvu. Njegov život i rad praćen je u kontekstu znanstvenih i školskih zbivanja u Hrvatskoj, političke situacije i okružja u kojem je djelovao. Knjigu obogaćaju brojne bilješke o spomenutim ličnostima i bitnim pojmovima u tekstu, koje će čitaocima olakšati praćenje iznesenih sadržaja. Knjigom je dano cjelovito sagledavanje uloge Otona Kučere u hrvatskom društvu.

Ovom prilikom knjiga će se moći kupiti po promotivnoj cijeni.

Ulaz je slobodan.

Tehnički muzej, Zagreb, Savska cesta 18, tel. 48 44 050

povratak