Piri Reis i osmanska kartografija u doba velikih geografskih otkrića

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 10.10.2013. / 10.10.2013.
vrijeme održavanja: 17 sati
organizator: Tehnički muzej, Hrvatsko kartografsko društvo

Povodom obilježavanja 12. obljetnice osnivanja Hrvatskoga kartografskog društva, dr.sc. Dubravka Mlinarić će održati prigodno predavanje

Povodom obilježavanja 12. obljetnice osnivanja Hrvatskoga kartografskog društva, Hrvatsko kartografsko društvo i Tehnički muzej u Zagrebu organiziraju javno predavanje Piri Reis i osmanska kartografija u doba velikih geografskih otkrića koje će održati dr. sc. Dubravka Mlinarić s Instituta za migracije i narodnosti.

Predavanje će se održati u četvrtak, 10. listopada 2013. s početkom u 17:00 sati u Tehničkom muzeju u Zagrebu, Savska cesta 18.

Nakon predavanja posjetitelji će moći razgledati izložbu Piri Reis - kartograf Sulejmana Veličanstvenog.

Predavanje Piri Reis i osmanska kartografija u doba Velikih geografskih otkrića posvećeno je obilježavanju 12. rođendana Hrvatskog kartografskog društva a ujedno i 500. obljetnice nastanka prve karte svijeta Piri Reisa (1513.) U fokusu će biti kartografske reprezentacije svijeta i istočne obale Jadrana koje je izradio poznati osmanski pomorac, admiral i kartograf Piri Reis početkom 16. stoljeća. Nastojat će se prikazati u kakvim su okolnostima i pod čijim utjecajima njegove karte nastajale u vrijeme intenzivne borbe Istoka i Zapada za pomorsku prevlast na Sredozemlju kao i na svjetskim oceanima.    

Dr. sc. Dubravka Mlinarić diplomirala je povijest i geografiju na Filozofskom i Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu . Godine 1997. magistrirala je srednjoeuropsku povijest ranoga novog vijeka na Srednjoeuropskom sveučilištu (Central European University) u Budimpešti. Doktorirala je 2004. godine disertacijom obranjenom na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Zaposlena je kao znanstvena suradnica na Institutu za migracije i narodnosti te predaje povijesnu kartografiju na Poslijediplomskom doktorskom studiju hrvatskog ranonovovjekovlja priCentru za komparativnohistorijske i interkulturne studije ranog novovjekovlja na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Članica je i predsjednica Nadzornog odbora Hrvatskoga kartografskog društva, Društva za hrvatsku ekonomsku povijest i ekohistoriju te nacionalna predstavnica i koordinatorica u Međunarodnom društvu sakupljača karata (IMCoS). Područja njezinog istraživačkog interesa jesu hrvatska ranonovovjekovna te suvremena povijest u širem regionalnom i interdisciplinarnom kontekstu (povijesna geografija, kartografija, demografija i migracije, ekonomija, ekologija i povijest okoliša te povijest medicine).

 

povratak