Predstavljanje obnovljene lokomotive Gabor 33

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 07.05.2008. / 07.05.2008.
vrijeme održavanja: 12.00
organizator: Tehnički muzej, Zagreb

U stalnom postavu Tehničkoga muzeja održat će se svečano predstavljanje obnovljene lokomotive Gabor 33 i željezničkog likovnog signala.

Lokomotiva je prije restauracije 36 godina bila izložena u dvorištu Muzeja. Kroz taj period pretrpjela je niz neminovnih oštećenja uzrokovanih klimatskim (ne)prilikama i zagađenjem atmosfere. Ne preuveličavajući izvršeni zahvat s pravom možemo reći da je na njoj izvršen najviši stupanj restauratorsko-konzervatorske intervencije.

Restauratorsko-konzervatorske radove na lokomotivi izvršili su tijekom 2007. djelatnici tvrtke Remont i proizvodnja željezničkih vozila d.o.o iz Slavonskog Broda. O složenosti izvršenih radova svjedoči opsežna prateća dokumentacija (foto-dokumentacija, dnevnik rada, video zapisi) iz koje je vidljivo da je lokomotiva rastavljena do najsitnijih dijelova, a potom nakon tretiranja ili zamjene uništenih dijelova (gdje je to bilo nužno) ponovno sastavljena u cjelinu.

Sama lokomotiva konstruirana je 1890. u tvrtki Krauss & Company, u Münchenu, Njemačka. Predstavlja jedan od najstarijih a ujedno jednostavnih primjeraka parnih lokomotiva s kraja 19. stoljeća. Prema objavljenom izvoru Pregled lokomotiva uzanog kolosijeka 1000 mm u izdanju Jugoslavenskih državnih željeznica, direkcije Zagreb između dva rata, lokomotiva je dobila ime po jednom od braće vlasnika Henrika Salamona Gutmanna, obzirom da je lokomotivama dodjeljivao imena najčešće po članovima obitelji.

U cilju očuvanja tehničke kulturne baštine želja nam je da nakon lokomotive Gabor 33 na isti način pristupimo restauraciji drugih premeta iz bogatog fundusa Muzeja.

povratak