PRIČA O MAGNETIZMU

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb, KINO DVORANA
datum početka/završetka: 25.01.2018. / 25.01.2018.
vrijeme održavanja: u 18 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Zvonimir Drvar

U predavanju će biti dana kronologija najznačajnijih otkrića u magnetizmu, koja su dovela do njegove široke upotrebe danas. 

U četvrtak, 25. siječnja 2018. u 18 sati u Kinodvorani Tehničkog muzeja "Nikola Tesla" u Zagrebu, Savska cesta 18, održat će se popularno predavanje za građanstvo na temu:

Priča o magnetizmu

Predavač je dr.sc. Đuro Drobac s Instituta za fiziku

U predavanju će biti dana kronologija najznačajnijih otkrića u magnetizmu, koja su dovela do njegove široke upotrebe danas. Prve spoznaje o neobičnim svojstvima magnetita (da privlači komadiće željeza) i jantara (da natrljan tkaninom privlači komadiće papirusa) sežu do antičkog doba. Razne pretpostavke se javljaju idućih stoljeća da objasne ta svojstva koja tako neobično odstupaju od svojstava sve ostale tvari. Prvo otkriće praktične koristi magnetita je kompas, o kojem prve zapisane spoznaje u Europi datiraju s kraja XII stoljeća, a stoljeće kasnije počinju i prva znanstvena istraživanja magnetita. Engleski liječnik William Gilbert 1600 god. izdaje djelo De Magnete, u kojem su iznesene sve spoznaje o magnetizmu znane dotad. No proteklo je više od dvije stotine godina, do 1820 god., kada je danski fizičar Oersted otkrio da električna struja proizvodi magnetsko polje čime su ljudi naučili proizvoditi magnete. Tada slijedi niz otkrića vezanih za magnetizam i njegovu upotrebu, kao i strukturu same tvari. Vrhunac tog procesa je razvoj kvantne fizike i konačno objašnjenje prirode magnetizma 1930-ih godina.

Ulaznice po cijeni od 15 kn mogu se kupiti na blagajni Muzeja u radno vrijeme i prije početka predavanja.

Tehnički muzej "Nikola Tesla",

Zagreb, Savska cesta 18, tel. 01/48 44 050

marijo.zrna@tmnt.hr

povratak