PRIRODA – LABORATORIJ BOJA: TRADICIONALNO TEHNOLOŠKO ZNANJE

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 13.05.2016. / 30.09.2016.
radno vrijeme: uto. – pet. 9 – 17 sati; sub. - ned. 9 – 13 sati; pon. i praznicima zatvoreno
cijena ulaznice: pojedinačna karta 20 KN, grupna 15 KN; vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja
podatak o vodstvu: uz prethodnu najavu
autor stručne koncepcije: Katarina Ivanišin-Kardum i Marija Crnčević
autor likovnog postava: Roman Šilje
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla

Izložba Priroda – laboratorij boja predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu

Promatrajući prirodu, čovjek je oduvijek znao pronaći baš one vrijednosti koje treba za opstanak, ali i za izražavanje svoje kreativnosti. Tako je poznata i upotreba prirodnih boja biljnoga, životinjskog i mineralnog porijekla. Premda smo se danas naviknuli odabirati predmete prema tonovima boja i inzistirati na nijansama ne razmišljajući o porijeklu boje ili tehnologiji proizvodnje, ipak i dalje postoje znanja koja se prenose s koljena na koljeno. Ta znanja i vještine koje nazivamo tradicionalno znanje u novije su vrijeme predmet brojnih istraživačkih studija, posebno na Sredozemlju.

Izložba Priroda – laboratorij boja predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu, a temelji se na istraživačkom radu provedenom na krajnjem jugu Hrvatske od Pelješca do Konavala tijekom 2015. i 2016.

Svrha istraživanja provedenog za ovu izložbu jest potaknuti sve nas da promatranjem prirode i krajobraza u kojima boravimo budemo svjesni potencijala i vrijednosti baštine na primjeru tradicionalnoga tehnološkog znanja o prirodnim bojama.

Danas su poznate različite metode proizvodnje i primjene bojila, prije svega tehnološki postupci koji uključuju znanja mikrobiologije, kemije i druga. I sintetska i prirodna bojila i one pripravljene kod kuće imaju svoje mjesto i značenje u današnjem svijetu. Bojadisanje prirodnim bojilima poznato je iz prapovijesnih vremena. Često su to zahtjevni procesi koji, između ostaloga, bitno ovise o geološkim i klimatskim uvjetima. Prirodna bojila ne mogu zamijeniti sintetska, ali svako nastojanje obnove tradicionalnog znanja o prirodnim izvorima bojila i tehnologijama proizvodnje pridonosi očuvanju baštine. Nadalje, ta znanja mogu biti podloga istraživačkom radu pojedinca, ali i suvremene industrije u osmišljavanju ekološki i zdravstveno prihvatljivijih proizvoda kao protuteže intenzivnoj industrijalizaciji i globalizaciji.

Na izložbi će biti izložen biljni materijal od kojeg se dobiva pojedino bojilo kao što su kora drveta, lišće, korijen… i isti materijal usitnjen i tako pripremljen za postupak izrade bojila. Izložene će biti i pripravljene otopine biljnog ekstrakta i kristali koji se dobivaju isparavanjem vode iz tih otopina, čija svojstva i količina ovise o izboru biljaka i uvjetima ekstrakcije, te obojeni materijal (vunena pređa, svilena pređa itd.). Također će biti  izložene dvije vrste kamena iz Malostonskog zaljeva, žestac i bjelika, od kojih se dobiva vapno, kao i pigmenti kojima se toniralo vapno.Uz to, posjetitelji će saznati koji je najzastupljeniji pigment u pojedinom izvoru boje, karakterističan za dobivenu boju, pročitati recepte za dobivanje različitih bojila i još mnogo toga.

Izložba je namijenjena svim uzrastima, a zbog interaktivnih elemenata posebno će se svidjeti mlađem uzrastu.

Uz izložbu je planiran niz radionica pa će se tako već za vikend 14. i 15. svibnja 2016. u suradnji s udrugom Dragodid u dvorištu Tehničkom muzeja održat radionica Suhozid – vještina bez koje se nije moglo. Naime jedna od tema izložbe Priroda – laboratorij boja je proizvodnja vapna u klačinama (vapnenicama). Suhozid je tehnika gradnje građevina od lomljenoga kamena bez upotrebe vezivnog materijala. Klačine su također bile zidane suhozidnom tehnikom, a njihovi zidovi i unutrašnjost morali su biti posebno čvrsti kako se ne bi raspali tijekom višednevnog paljenja. Stoga su klačinari svrstavani u najbolje majstore suhozida, a vještinu su počeli usvajati još odmalena, gradeći jednostavne zidove poput dvostrukog međašnog suhozida, koji je predmet radionice.

Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb

01/4844-050; info@tehnicki-muzej.hr

povratak