Priroda – laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje

IZLOŽBA

mjesto održavanja: žitnica „Rupe“, Etnografski muzej Dubrovačkih muzeja
datum početka/završetka: 18.05.2017. / 17.07.2017.
organizator: Etnografski muzej Dubrovačkih muzeja i Tehnički muzej Nikola Tesla

Našu izložbu „Priroda – laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“ možete pogledati i u Dubrovniku

Naša izložba „Priroda – laboratorij boja: tradicionalno tehnološko znanje“ gostuje u Dubrovniku gdje će biti otvorena u žitnici „Rupe“ na Međunarodni dan muzeja, 18. svibnja u 12 sati. Autorice izložbe su Katarina Ivanišin-Kardum, muzejska pedagoginja Tehničkog muzeja Nikola Tesla i Marija Crnčević, a kustosica dubrovačke izložbe voditeljica Etnografskog muzeja Dubrovačkih muzeja Barbara Margaretić.

Izložba „Priroda – laboratorij boja“ predstavlja tradicionalno znanje o upotrebi prirodnih bojila mineralnoga, biljnog i životinjskog porijekla u kućanstvu, a temelji se na istraživačkom radu provedenom u dubrovačkom kraju od Pelješca, Dubrovačkog primorja do Konavala tijekom 2015. i 2016. godine.

- Svrha istraživanja provedenog za ovu izložbu jest potaknuti sve nas da promatranjem prirode i krajobraza u kojima boravimo budemo svjesni potencijala i vrijednosti baštine na primjeru tradicionalnoga tehnološkog znanja o prirodnim bojilima – naglašavaju autorice te objašnjavaju  - Promatrajući prirodu, čovjek je oduvijek znao pronaći baš one vrijednosti koje treba za opstanak, ali i za izražavanje svoje kreativnosti. Tako je poznata i upotreba prirodnih bojila biljnoga, životinjskog i mineralnog porijekla. Premda smo se danas naviknuli odabirati predmete prema tonovima boja i inzistirati na nijansama ne razmišljajući o porijeklu boje ili tehnologiji proizvodnje, ipak i dalje postoje znanja koja se prenose s koljena na koljeno. Ta znanja i vještine koje nazivamo tradicionalno znanje u novije su vrijeme predmet brojnih istraživačkih studija, posebno na Sredozemlju.

Na izložbi će biti izložen biljni materijal od kojeg se dobiva pojedino bojilo kao što su kora drveta, lišće, korijen… i isti materijal usitnjen i tako pripremljen za postupak izrade bojila. Izložene će biti i pripravljene otopine biljnog ekstrakta i kristali koji se dobivaju isparavanjem vode iz tih otopina, čija svojstva i količina ovise o izboru biljaka i uvjetima ekstrakcije, te obojeni materijal (vunena pređa, svilena pređa itd.). Također će biti  izložene dvije vrste kamena iz Malostonskog zaljeva, žestac i bjelika, od kojih se dobiva vapno, kao i pigmenti kojima se toniralo vapno. Uz to, posjetitelji će saznati koji je najzastupljeniji pigment u pojedinom izvoru boje, karakterističan za dobivenu boju, pročitati recepte za dobivanje različitih bojila i još mnogo toga.

Izložba je namijenjena svim uzrastima, a zbog interaktivnih elemenata posebno će se svidjeti mlađem uzrastu. Za najmlađe, u sklopu izložbe je i interaktivni model klačine. Naime jedna od tema izložbe „Priroda – laboratorij boja“  je proizvodnja vapna u klačinama (vapnenicama).

Uz izložbu je planiran niz radionica o tajnama prirodnih bojila koje će se odvijati u žitnici „Rupe“ i na otoku Lokrumu u suradnji s Javnom ustanovom rezervat Lokrum.

Više informacija na http://www.dumus.hr/hr/etnografski-muzej/novosti/otvorenje-izlozbe-%E2%80%9Epriroda---laboratorij-boja-tradicionalno-tehnolosko,180.html

povratak