PROJEKT SKROJENE BUDUĆNOSTI?

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Split i Sinj
datum početka/završetka: 15.10.2018. / 15.10.2018.
organizator: Nositelj projekta: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA partner: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU TEKSTILNO-TEHNOLOŠKI FAKULTET
voditelj: autorice projekta: JULIJA GRACIN, KOSJENKA LASZLO KLEMAR

U Splitu i Sinju kreću prve radionice u sklopu projekta „Skrojene budućnosti?“

U ponedjeljak 15. listopada započinjemo s participativnim programom u sklopu projekta „Skrojene budućnosti?“ Prve radionice održat će se u Splitu i Sinju. Cilj radionica je kroz uzajamni, dvosmjerni proces umjetnika/ca i korisnika stvoriti zvučne i audiovizualne umjetničke radove koji tematiziraju radne procese i radne okolnosti u tvornicama tekstila.
Radionice u Splitu voditi će multimedijalna umjetnica Sandra Sterle, a u Sinju umjetnici Neli Ružić i Darko Škrobonja.  

Radionica 
Pokreti za strojeve
(mikro koreografije)

 
Neli Ružić
Darko Škrobonja
Julija Gracin
Kosjenka Laszlo Klemar 
Video radionica

Već više od godinu dana radimo na umjetničkom filmu o Dalmatinki za izložbu Skrojene budućnosti? Tehničkog muzeja Nikola Tesla u Zagrebu. Kao dio tog procesa održat ćemo radionicu sa bivšim radnicama Dalmatinke koje su radile na strojevima ili poznaju procese rada na strojevima.
Radionica se sastoji od tri susreta, prvi neformalno druženje "na kavi" kako bi se upoznali, u ponedjeljak 15.10. u 17 sati ispred Galerije Sikirica i dva dana radionice u srijedu 17.10. i 31.10. od 16 do 20 sati u Galeriji Sikirica.
Razgovarat ćemo, naravno, o Dalmatinki te pokušati rekonstruirati (po sjećanju) dijelove radnog procesa kroz mehaničke pokrete rada na strojevima kojih se uspijete prisjetiti. Oni su dio memorije tijela i samo ih vi, bivše radnice možete rekonstruirati. 
Na radionici ćemo pregledati dosadašnje snimke tvornice i razgovarati o montaži filma. Važni su vaši savjeti, ideje i znanje o Dalmatinki!
Zatim ćemo razgovarati o dijelovima procesa i pripadajućim im strojevima te pokušati rekonstruirati pokrete rada na strojevima "u prazno". 
Snimit ćemo snimačem zvuka nazive strojeva, čemu je služio i možda neku priču koje se sjećate. 
Zatim ćemo video kamerom snimiti pokrete ruku za umjetnički film o Dalmatinki.

Radionice su namijenjene osobama starijim od 55 godina. Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se na e-mail: kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr
kontakt osoba: Kosjenka Laszlo Klemar, voditeljica projekta; 091/573 0082

Participativni kulturno-umjetnički projekt „Skrojene budućnosti?“ usmjeren je na osnaživanje osoba 54+ kroz sudjelovanje u kulturno-umjetničkim programima osmišljenim s ciljem pružanja znanja, informacija i aktivnosti na temu tekstilne industrije. Uključivanjem u kulturno-umjetničke aktivnosti te diseminacijom znanja o različitim društvenim inicijativama pruža se mogućnost generiranja novih inicijativa. Inicijative posjeduju kapacitet da postanu smoodržive te da pridonesu socijalnom uključivanju, zaštiti okoliša te poboljšanju kvalitete života.

Impresum projekta:
Nositelj projekta: TEHNIČKI MUZEJ NIKOLA TESLA
partner: SVEUČILIŠTE U ZAGREBU TEKSTILNO-TEHNOLOŠKI FAKULTET
autorice projekta: JULIJA GRACIN, KOSJENKA LASZLO KLEMAR 
voditeljica projekta:  KOSJENKA LASZLO KLEMAR
producentica izložbenog programa, kustosica: JULIJA GRACIN
odnosi s javnošću: MARIJO ZRNA
dizajn: DAMIR PRIZMIĆ

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda.

 

povratak