Promocija monografije Tradicionalne brodice hrvatskoga Jadrana

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 13.02.2014. / 13.02.2014.
vrijeme održavanja: 13 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Kristina Kalanj

Tehnički muzej izdao je drugo prerađeno izdanje monografije Tradicionalne brodice hrvatskoga Jadrana, autora Luciana Kebera

Prvo izdanje monografije Tradicionalne brodice hrvatskoga Jadrana,autora Luciana Kebera, objavljeno je u povodu istoimene izložbe Tehničkoga muzeja 2002. godine. Zahvaljujući kvaliteti svoga sadržaja i prezentacije na hrvatskom i engleskom jeziku, postala je referentnom literaturom na stručnim studijima i neizostavnim pomagalom u istraživanju pomorske baštine, ne samo u hrvatskim nego i u međunarodnim razmjerima.Nakon više od deset godina i brojnih upita o dostupnosti ove publikacije, Tehnički muzej je uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba odlučio objaviti drugo prerađeno izdanje.

Autor monografije, Luciano Keber, jedan je od rijetkih i dragocjenih istraživača i znalaca tradicionalne brodogradnje sa pomorskim obrazovanjem i iskustvom, tridesetpetogodišnjim bavljenjem brodomaketarstvom i rekonstruktivnim maketarstvom, pedagoškim radom i prije svega dugogodišnjim istraživanjima jadranske drvene brodogradnje i hrvatskoga pomorstva. U monografiji nas na temelju istraživanja povijesno-izvornih podataka i primjeraka tradicionalnih barki i brodova koji potječu s hrvatske obale Jadrana i duž nje se koriste (batana, pasara, guc, gajeta, leut, štilac, bracera, pelig i trabakul), kao i iskustva u konstruiranju njihovih maketa, upoznaje s brodogradnjom (tipologijom, evolucijom, arhitekturom…) koju smo baštinili od predaka, a koja je značila kako njihovu egzistenciju tako i esenciju života u priobalju.

Ovo bogato nasljeđe predstavljeno je u knjizi spojem znanja, istraživačkog nerva i entuzijazma u pripremi materijala i publikacije; opisima, fotografijama, tehničkim nacrtima, kao i osobito vrijednim četverojezičnim rječnikom stručnog pomorskog nazivlja.

Tradicijska brodogradnja hrvatske obale Jadrana, koja svojim artefaktima pripada materijalnom nasljeđu, a znanjima i praksama nematerijalnoj baštini, neosporno je vrijedan doprinos Hrvatske europskoj i svjetskoj kulturnoj baštini. Gledano i u kontekstu ribarstvene politike Europske unije i pitanja opstanka malog ribarstva te korištenja tradicionalnih alata i načina ribolova u priobalnoj Hrvatskoj, kao značajnog obilježja kulturnog identiteta i povijesnog nasljeđa našeg podneblja, posebno smo ponosni na doprinos u očuvanju i promociji hrvatske pomorske i tehničke baštine putem izdavanja monografije Tradicionalne brodice hrvatskoga Jadrana.

Monografija- Tradicionalne brodice hrvatskoga Jadrana, 2. prerađeno izdanje

Nakladnik - Tehnički muzej, Zagreb

Za nakladnika - Markita Franulić

Autor teksta, rječnika, nacrta i maketa - Luciano Keber

Urednici - Kristina Kalanj, Luciano Keber

Tekst prilagodila - Neda Staklarević

Prijevod teksta na engleski jezik - Božena Tokić

Prijevod na engleski jezik: predgovor, sažetak, biografija – Natalija i Frank Jelincic

Grafičko oblikovanje i računalna priprema - Pinxit/Bauer

Tisak -  InArt d.o.o., Zagreb, prosinac 2013.

Materijalni opis: 42 cm : ilustr. ; 88 str.

ISBN 978-953-6568-42-0

povratak