PROVEDIMO VIKEND ZAJEDNO

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 17.12.2016. / 18.12.2016.
vrijeme održavanja: od 9 do 13 sati
organizator: Tehnički muzej "Nikola Tesla"
voditelj: Marijo Zrna

Povodom našeg 62 rođendana ovog vikenda tradicionalno će posjetiteljima biti omogućen besplatan pojedinačni razgled

Tehnički muzej Nikola Tesla obilježiti će 62 godinu od svog osnutka. Tim povodom u subotu 17 i nedjelju 18. prosinca 2016. biti će posjetiteljima omogućen besplatan razgled. Radno vrijeme Muzeja biti će od 9 do 13 sati.

Posjetitelji će moći razgledati stalni postav uz stručno vodstvo kroz Rudnik, kabinet Nikole Tesle i Planetarij. Tu je i interaktivna izložba Abeceda novca inicirana od Erste banke i Erste grupe u suradnji s Dječjim muzejom ZOOM iz Beča i Dječjim muzejom Frida&freD iz Graza. Izložba Abeceda novca i ove je godine naša najposjećenija izložba koju je do sada vidjelo više od 10.000 posjetitelja.

Za razgled je na raspolaganju i izložba INDUSTRIJSKA ARHITEKTURA NA RIJECI KRKI. Izložba je posvećena HE Krka, koja je puštena u rad 28. kolovoza 1895. godine, samo dva dana nakon Adamsove hidroelektrane na slapovima Nijagare.  Izložbu su priredili Javna ustanova Nacionalni park Krka u suradnji s Državnim arhivom u Šibeniku.

U 9.30 kreće i vožnja starim zagrebačkim tramvajem iz 1926. godine, muzejskim eksponatom koji će nas u ovo vrijeme Adventa vratiti u doba starog Zagreba.

Besplatan razgled Muzeja ne odnosi se na ranije najavljene grupe uz organizirano stručno vodstvo.

DOBRO DOŠLI!

 

KRATKO O POVIJESTI TEHNIČKOG MUZEJA „NIKOLA TESLA“

Zamisao o nastanku zagrebačkog Tehničkog muzeja javlja se krajem 19. stoljeća, a njegova povijest službeno započinje 21. prosinca 1954. odlukom odbora grada Zagreba o njegovom osnivanju.

Idejni osnivač Tehničkog muzeja bio je sveučilišni profesor dr. Božo Težak, kasnije dugogodišnji predsjednik Savjeta Muzeja. Uz osnovnu muzejsku djelatnost ideja osnivača bila je da Muzej vremenom preraste u znanstveno tehnički centar. Realizator i prvi ravnatelj bio je Predrag Grdenić, dok je likovni postav načinio arhitekt Emil Vičić.

Osam godina trebalo je proći od dana osnutka da bi konačno 14. siječnja 1963. za javnost bili otvoreni prvi odjeli Tehničkog muzeja.

Prvi otvoreni odjeli koje je javnost mogla upoznati bili su Transformacija energije, Rudarstvo-geologija-nafta s modelom rudnika ugljena u naravnoj veličini te Odjel prometnih sredstava. Nakon toga slijede Planetarij (1965), demonstracijski kabinet Nikola Tesla (1976, odjel je rekonstruiran 2006), odjel Osnove poljodjelstva (1981), odjel Vatrogastvo (1992), Park skulptura velikana hrvatskog prirodoslovlja i tehnike na otvorenom (započet 1993), Apijarij s oglednim košnicama (1994), soba Zemljomjerstvo-katastarski ured (1994), Pokretna moć vatre (1999) te Odjel i infocentar Obnovljivi izvori i energetska učinkovitost (2013.).

Tehnički muzej je 2015. godine preimenovan u Tehnički muzej „Nikola Tesla“, a u čast velikana znanosti koji je svoj životni put započeo u Hrvatskoj i svojim izumima zadužio čitav svijet. Tehnički muzej „Nikola Tesla“ redovito je među najposjećenijim hrvatskim Muzejima, a ove godine broj posjeta dosegnuti će preko 150.000 posjetitelja. U svojoj povijesti Muzej je zabilježio posjet oko 7 milijuna posjetitelja.

Tehnički muzej „Nikola Tesla“

Savska cesta 18

10000 Zagreb

01/4844-050; marijo.zrna@tmnt.hr

povratak