PRVI HRVATSKI TRAMVAJ - 130. obljetnica osječke konjske željeznice

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 10.09.2014. / 05.10.2014.
radno vrijeme: utorak – petak: 9 – 17 /subota i nedjelja: 9 - 13 / ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
autor stručne koncepcije: Vlado Pest
organizator: Tehnički muzej

Osijek je prvi grad u Hrvatskoj gdje se u javnom prometu pojavio tramvaj. O njegovoj povijesti govori prigodna izložba u Tehničkom muzeju

Zagreb i Osijek danas su jedini od Hrvatskih gradova gdje se u javnom prometu koristi tramvaj. Njima su se svojedobno vozili i stanovnici Dubrovnika, Rijeke, Pule i Velike Gorice.

Prvi tramvaj u Hrvatskoj počeo je prometovati 1884. u Osijeku. Osijek je tada imao oko 18.000 stanovnika, a s obzirom na ubrzano širenje grada i jaki gospodarski razvoj bilo je potrebno organizirati brži i masovniji gradski prijevoz putnika od tada postojećih konjskih omnibusa. 27. lipnja 1883. sklopljen je ugovor između grada Osijeka i Osječkog d.d. za konjsku željeznicu o uvođenju konjskog tramvaja, tada suvremenog prometnog sredstva koje se udomaćilo u velikom broju gradova širom Europe. Osječko d.d. za konjsku željeznicu dobilo je po tom ugovoru koncesiju na 65 godina te dopuštenje za gradnju tramvajske pruge na gradskim ulicama i za gradnju spremišta za kola (remize) i staja za konje. Osječki konjski tramvaj službeno je počeo voziti 10. rujna 1884. Premda je prva inicijativa o elektrifikaciji tramvaja pokrenuta potkraj 1899. električni tramvaj u Osijeku počeo je prometovati tek 1926. godine. Razlog je bio bizaran - premda je gradsko poglavarstvo odobrilo projekt dva gradska koncesionara nisu se mogla dogovoriti o uvjetima njegove realizacije...

Izložba PRVI HRVATSKI TRAMVAJ - 130. obljetnica osječke konjske željeznice biti će otvorena u Tehničkom muzeju od 10. rujna do 5. listopada 2014.

Izlošci su presnimci fotografija iz zbirki Državnog arhiva u Osijeku, Muzeja Slavonije Osijek te privatnih zbirki Ane Medvidović, Marina Topića i Vlade Pesta.
Izvorne fotografije snimljene su u Osijeku krajem 19. i početkom 20. stoljeća.

Autor izložbe Osječanin Vlado Pest, iako zvanjem stručnjak vanjske trgovine, a zanimanjem turistički vodič, najveći dio svog života iz ljubavi prema svome gradu posvetio je izučavanju njegove povijesti, osobito graditeljstva i prometa.
Od prvoga svoga pisanoga rada "Razvoj arhitekture Osijeka" 1972. godine  do posljednjega koji je u pripremi za tisak, knjige "Moj Osijek - prilog povijesti gradnje grada" autor se posvećuje svome gradu i njegovoj prošlosti, pri čemu na razne načne nastoji obilježiti raznim događanjima značajne obljetnice svoga grada kao što i ovom izložbom želi hrvatskoj javnosti predstaviti prošlost svoga grada i prvoga hrvatskog tramvaja.

Tehnički muzej
Savska cesta 18, Zagreb
Tel. 01/4844-050; fax 4843-568
e-mail: info@tehnicki-muzej.hr

povratak