PUNOM PAROM!

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 10.05.2017. / 08.10.2017.
radno vrijeme: utorak–petak: 9 – 17 sati; subota–nedjelja: 9 – 13 sati; ponedjeljkom i praznikom zatvoreno
autor stručne koncepcije: Katarina Ivanišim Kardum, Markita Franulić
autor likovnog postava: Roman Šilje
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla

Pokretanje parnih strojeva interaktivan je način prezentacije muzejskog fundusa i sastavni dio izložbe Punom parom!

Parni je stroj jedan od najrevolucionarnijih izuma u povijesnom razvoju ljudskog društva.  Parni su strojevi pogonili tvornice i prometna sredstva (vlakove i brodove), bili su pokretači industrijske revolucije. Toplinska je energija s izumom parnog stroja promijenila svijet 18. i 19. stoljeća, a moderni parni strojevi i danas imaju svoju funkciju. Parni je stroj vladao i bio nezamjenjiv izvor pogonske energije gotovo puna dva stoljeća, sve dok se u drugoj polovici 19. st. nije pojavio novi izum – motor s unutarnjim izgaranjem. Iako se para više ne koristi kako bi pokrenula strojeve u tvornicama ili prometna sredstva, ona je i dalje način na koji se proizvodi velika količina električne energije koju koristimo, tj. danas se električna energija generira u parnim turbinama termo, plinskih i nuklearnih elektrana.

Tehnički muzej Nikola Tesla raspolaže bogatom zbirkom koja daje presjek razvoja pogonskih strojeva koji su značili i pokrenuli industrijsku revoluciju. Parni strojevi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla koristili su se u domaćoj sredini i pokretali su npr. pilanu u Gorskom kotaru ili, pak, pogon generatora u elektrani u Kninu.

Prije dvije godine započeo je edukativni pilot projekt Punom parom! – periodično pokretanje funkcionalnih, novoobnovljenih parnih strojeva Odjela transformacija energije u stalnom postavu Muzeja.  Pokretanje parnih strojeva interaktivan je način prezentacije muzejskog fundusa, najširoj se javnosti predmeti pokazuju u njihovoj cjelovitosti, zorno se predstavlja njihova izvorna funkcija te je doživljaj predmeta veći i potpuniji.  

Izložba Punom parom! nastavak je edukativnih aktivnosti, promišlja i uvodi nove načine prezentacije stalnog postava: suvremenu tehnologiju, interaktivnost i videomaterijale. Tableti kao proširene legende s videom o parnim strojevima u radu, tehničko-povijesnim podacima, kao i širi kontekst (primarne funkcije parnih strojeva i priče o ulozi koju su imali u zajednici) okosnica su izložbe čiji je cilj pričom dodatno angažirati posjetitelje. Upravo kroz priču muzejski predmet ostaje trajnije u sjećanju posjetitelja. Uloga koju su parni strojevi odigrali u određenom trenutku i način na koji su promijenili društvo svakako to zaslužuju.  

Za posjet izložbi vrijedi ulaznica za stalni postav Muzeja.

Tehnički muzej Nikola Tesla

Savska cesta 18, Zagreb

01/4844 050; marijo.zrna@tmnt.hr

povratak