PUNOM PAROM!

DOGAĐANJE

mjesto održavanja: Tehnički muzej Nikola Tesla, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 09.06.2018. / 09.06.2018.
vrijeme održavanja: početak u 10 sati
organizator: Tehnički muzej Nikola Tesla
voditelj: Kosjenka Laszlo Klemar

Sve o izumu parnog stroja, njegovu radu i načinima primjene saznat ćete na ovotjednoj radionici

Parni stroj je stroj koji energiju vodene pare koja se proizvodi u parnim kotlovima pretvara u mehanički rad. Što to znači? Sigurno ste koji puta kuhali vodu u čajniku. Plamen štednjaka zagrijava vodu i kada se postigne temperatura vrenja nastane para, čajnik zapišti, a poklopac odleti u zrak – to je princip na kojem počiva rad parnog stroja. Zvuči jednostavno, zar ne? Ipak, trebalo je proći mnogo vremena prije nego li je čovjek odlučio iskoristiti energiju vodene pare i konstruirati stroj koji će zauvijek promijeniti živote ljudi. Izum parnog stroja svakako je jedan od najznačajnijih izuma u povijesti!

Sve o izumu parnog stroja, njegovu radu i načinima primjene saznat ćete na ovotjednoj radionici. Samo za ovu priliku, pokrenut ćemo i pojedine parne strojeve u našem stalnom postavu, a imat ćete priliku i zaviriti u najpoznatiju parnu lokomotivu koja je vozila ovim prostorima!
Voditelji: Marko Makovičić, Branimir Prgomet, Kosjenka Laszlo Klemar

Program je uključen u cijenu ulaznice za stalni postav (20HRK) i dodatno se ne naplaćuje. Za sudjelovanje u programu potrebno je prijaviti se putem elektroničke pošte kosjenka.laszlo.klemar@tmnt.hr ili na broj: 01/ 4881-643 do petka 08.6.2018. u 16 sati. 

povratak