RADIONICA RECIKLIRANJA PLASTIČNIH VREĆICA - Mašta reciklira svašta…

DOGAĐANJE

datum početka/završetka: 04.05.2013. / 04.05.2013.
vrijeme održavanja: od 10 do 12 sati
organizator: Tehnički muzej
voditelj: Mateja Medić

 

Plastična vrećica ne mora biti samo problematičan otpad te ekološki problem. Kako ih kreativno reciklirati možete naučiti na radionici u subotu 4. svibnja 2013. u Tehničkom muzeju. 

 

Plastične vrećice postale su dio naše svakodnevice i uglavnom se niti ne zapitamo gdje one završe nakon korištenja. No, vrećice predstavljaju ozbiljan ekološki problem, čiju štetnost za okoliš najbolje prikazuje podatak da je za prirodnu razgradnju jedne vrećice potrebno mnogo godina, ovisno o uvjetima u kojima se razgrađuje. Osim problema dugotrajne razgradnje, onečišćenja vode, zemlje i ugrožavanja životinja, vrećice odbačene u prirodnom okolišu narušavaju ljepotu mnogih inače predivnih prirodnih oaza.

Sudbina svake vrećice je da ju nakon skupljanja i gomilanja najčešće bacamo. Kako bismo odbačenim vrećicama udahnuli novi život, na radionici ćemo naučiti kako možemo smanjiti svoju kućnu kolekciju vrećica te ih sami kreativno reciklirati pomoću pegle, igle i konca. Što su vrećice šarenije i šuškavije, to je recikliranje zabavnije. Raznolikost predmeta koji se mogu izraditi od materijala dobivenog recikliranjem vrećica ograničena je samo količinom kreativnosti i mašte.

Muzeji su mjesta gdje se čuva baština, ali i mjesta zajedničkog neformalnog skupljanja znanja o svemu i svačemu. Što je znanje obazrivije, tim bolje! Prema antičkoj klasifikaciji znanosti umjetnost i tehnika spadaju u poietične znanosti, od grčke riječi poiesis što znači stvaranje ili vještina.U nastojanju da promiče ekološku svijest u zajednici, Tehnički muzej vas poziva da vješto naučite reciklirati plastične vrećice.

Donesite sa  sobom plastične vrećice! Što šarenije to bolje!

Voditeljica radionice je Mateja Medić, a radionica je namjenjena djeci i mladima.

Cijena sudjelovanja je 10 KN.

Zbog ograničenog broja sudionika radionice molimo da se prethodno prijavite na e-mail: julija.gracin@tehnicki-muzej.hr

povratak