RUĐER BOŠKOVIĆ – PORTRET ZNANSTVENIKA

IZLOŽBA

mjesto održavanja: Tehnički muzej, Savska cesta 18, Zagreb
datum početka/završetka: 18.05.2011. / 03.07.2011.
otvorenje: -
radno vrijeme: utorak - petak: 9.00 - 17.00; subotom i nedjeljom: 9.00 - 13.00; ponedjeljkom i blagdanima: zatvoreno
autor stručne koncepcije: Ivan Halić, Kristina Kalanj
organizator: Tehnički muzej

Ruđer Bošković bio je erudit, čovjek svestranog znanja i znanstvenik. Na izložbi u Tehničkom muzeju upoznajte čime je zadužio suvremenike

U godini kada obilježavamo 300 godina od rođenja Ruđera Boškovića Tehnički se muzej uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kuturu i šport prigodnom izložbom i publikacijom pridružuje brojnim znanstvenim i društevnim institucijama koje raznim manifestacijama i događanjima obilježavaju ovu godišnjicu.
 
Izložba Ruđer Bošković – portret znanstvenika u Tehničkom muzeju biti će otvorena od 18. svibnja do 3. srpnja 2011. Izložbom želimo podsjetiti na plodan rad slavnog Dubrovčanina Ruđera Boškovića, erudita, čovjeka svestranog znanja, znanstvenika koji je zastupajući relativnost ljudske spoznaje govorio: “Malo je što znamo, neizmjerno što ne znamo”. Teoretskim spoznajama kako nigdje u prirodi nema posvemašnjeg mirovanja Bošković je razvio posebno učenje o prostoru i vremenu.
 
Bošković je znanje primjenjivao na svestranom području svog djelovanja. Školovao se u rodnom Dubrovniku a zatim u glasovitom isusovačkom kolegiju u Rimu gdje je kasnije predavao matematiku kao profesor kojeg su studenti iznimno cijenili. Nikada nije zaboravio svoje podrijetlo. Često je rodnoj Republici pomagao u raznim diplomatskim poslovima.
 
Na izložbi su ukratko na 10 panoa objavljeni osnovni podaci o Boškoviću i njegovim precima, o Boškoviću u astronomiji, njegovom radu na području optike, graditeljstvu i tehnici, njegovim arheološkim istraživanjima, o Boškovićevoj teoriji sila i strukturi tvari, krivulji sila, modelu atoma, pjesništvu Ruđera Boškovića, pomoć domovini (djelovanje u diplomaciji), Boškovićevom doprinosu geoznanostima, matematici u Boškovića, njegovoj filozofiji, kao i o Boškoviću u suvremenoj znanosti te mišljenjima o njegovoj teoriji sve do znanstvenika i filozofa novijeg doba koji su govorili o Boškoviću.
Izložene su i knjige, neka od njegovih najvažnijih djela.
U središnjem prostoru postavljen je model kupole bazilike sv. Petra i portret Ruđera Boškovića, rad akademskog kipara Stjepana Divkovića.

Na http://www.tehnicki-muzej.hr/hr/festival-znanosti/2011/ dostupan je video zapis izložbe.

povratak